Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Amsterdam Law Clinics

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Amsterdams Law Clinics bieden masterstudenten uniek ervaringsonderwijs gericht op het ontwikkelen en verbeteren van hun juridische vaardigheden. De clinics verstrekken pro bono juridisch advies aan diverse organisaties met een publiek belang. Als student leer je tijdens een clinic hoe je effectief samenwerkt met cliënten en medestudenten. Een unieke kans om theoretische kennis toe te passen in echte zaken, voor echte cliënten.

Wat zijn clinics?

In de Amsterdam Law Clinics (ALCs) werken studenten aan uiteenlopende zaken en projecten met een publiek belang. Onderwerpen variëren van milieukwesties en bescherming van de mensenrechten tot verantwoord ondernemen en het recht op een eerlijk proces. Het werken met cliënten in een ambitieus team biedt je als student een bijzondere kans om praktische juridische ervaring op te doen. Tegelijkertijd vergroot je je kennis van het recht en je vaardigheden door het volgen van interactieve werkgroepen over juridische vaardigheden, strategisch procederen en beroepsethiek.

Welke clinics zijn er?

Inmiddels zijn er 8 verschillende thematische clinics die we binnen de Amsterdam Law Clinics aanbieden:

Ben je masterstudent en werkzaam in één van de UvA rechtswinkels? Dan is het ook mogelijk om aan te sluiten bij het seminar-onderdeel van de Amsterdam Law Clinics (zie hieronder), waardoor je studiepunten kunt behalen voor het rechtswinkelwerk. Zie hiervoor: Rechtswinkels - masterfase.

Hoe ziet het clinic-programma eruit?

Om de leerervaring met betrekking tot zowel het recht als juridische vaardigheden te verhogen, bieden de Amsterdam Law Clinics een uniek onderwijsprogramma aan. Terwijl je in een ambitieus team aan een echte zaak werkt (het clinic-werk), neem je ook deel aan een reeks interactieve werkgroepen over juridische vaardigheden, strategisch procederen en beroepsethiek (het seminar-onderdeel).

Het seminar-onderdeel bestaat uit 8 colleges en interactieve workshops die ingaan op het belang van strategisch procederen, werken in het algemeen belang, juridische ethiek en professionele verantwoordelijkheid in de advocatuur, kritisch juridisch denken en juridische vaardigheden. Verder kunnen er specifieke colleges worden gegeven, afhankelijk van de zaken waar de studenten in de clinics mee bezig zijn. Aan het einde van het semester schrijven de studenten een kort essay waarin zij reflecteren op het werk in de clinic en op de juridische, praktische en ethische obstakels of dilemma's die zij mogelijk zijn tegengekomen.

Door deelname aan onze clinics ontwikkelen je een set vaardigheden die zeer bruikbaar is voor een carrière als jurist, onder andere:

 • het onderzoeken en analyseren van feiten;
 • ruimdenkendheid bij het benaderen van juridische vragen; 
 • juridisch onderzoek en het opstellen van juridische (procedure)documenten;
 • complexe zaken op een duidelijke en beknopte manier presenteren; en
 • professionele vaardigheden, met name met betrekking tot teamwerk en de omgang met cliënten en partners.

Voor succesvolle deelname aan het clinic-werk en het clinic-programma kun je  6 EC ontvangen.

Voor wie zijn de clinics?

Alle studenten van de masteropleidingen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA mogen zich in beginsel aanmelden voor de clinics. Hierop bestaan twee uitzonderingen. 

Aanmelden voor de Amsterdam European Law Clinic is in principe alleen mogelijk voor studenten uit de Master tracks:

 • European Union Law (International and European Law) and
 • European Competition Law and Regulation (International and European Law)

Aanmelden voor de Amsterdam International Law Clinic is in principe alleen mogelijk voor studenten uit de Master tracks:

 • Public International Law (International and European Law),
 • International Trade and Investment Law (International and European Law) and
 • International and Transnational Criminal Law (International Criminal Law).

Een clinic als keuzevak of extracurriculair

De meeste masters bieden de clinics aan als een keuzevak. Bekijk het curriculum van je masteropleiding in de Studiegids.

De tracks binnen de master International Law en European Law bieden de ALCs alleen als keuzevak aan als je als student meedoet aan de Amsterdam European Law Clinic (de twee EU-rechtstrajecten) of de Amsterdam International Law Clinic (de twee internationale rechtstrajecten). Of als de clinic-zaak waaraan je gaat werken voldoende componenten bevat op het gebied van respectievelijk Europees recht of internationaal recht. Als jouw master geen ALCs aanbiedt als keuzevak, kun je de clinics als extracurriculair programma volgen.

Studenten worden geselecteerd op basis van eerdere academische prestaties, uitgesproken affiniteit met het betreffende project en de mogelijkheid om juridische expertise te matchen met de zaken waar we aan gaan werken in het betreffende semester.

Wat is de aanmelddeadline voor het 2e semester 2021-2022?

Aanmelden voor het tweede semester van 2021/2022 is alleen nog mogelijk voor de Recht & Beleid Clinic en de Fair Work & Equality Law Clinic.

De Recht & Beleid Clinic is op zoek naar enthousiaste rechtenstudenten. Kijk op de website voor de specifieke projecten van deze clinic en solliciteer voor 10 januari 2022.

Ook de Fair Work & Equality Law Clinic is op zoek naar deelnemers aan het project inzake de arbeidsrechtelijke positie van E-sporters, met name naar Nederlandstalige studenten of studenten die het Nederlands voldoende beheersen. Daarnaast is interesse in het arbeidsrecht een pré. Kijk op de website van de Fair Work & Equality Law Clinic voor meer informatie over het project. Indien je interesse hebt, meld je dan uiterlijk 10 januari 2022 aan door een e-mail naar m.s.a.vegter@uva.nl. Let op: anders dan bij de clinics in het algemeen vindt plaatsing voor deze clinic plaats op basis van volgorde van aanmelding, dus vol = vol.

Hoe meld ik mij aan?

Stuur je sollicitatie in het Engels naar amsterdamlawclinics@uva.nl, gericht aan mw. Linde Bryk, LL.M, met vermelding in de onderwerpregel 'Application Amsterdam Law Clinics - [jouw naam]'.

Stuur het volgende mee met je sollicitatie:

 • een CV (maximaal 2 pagina's);
 • een overzicht van relevante vakken en cijfers van vakken die je hebt gevolgd aan de UvA of aan andere universiteiten;
 • een schrijfvoorbeeld van 1-5 pagina's (maximaal 10) in het Nederlands of Engels met betrekking tot je studie;
 • een analyse die antwoord geeft op onderstaande vragen, in een door jouw ondertekend Word-document, met vermelding van plaats en datum:
  • waarom wil je meedoen aan de Amsterdam Law Clinics, en in het bijzonder aan de clinic die je als voorkeur hebt opgegeven (maximaal 400 woorden)?
  • wat is een van de indrukwekkendste rechtszaken in het algemeen belang die je bent tegengekomen en die voor de rechter is behandeld? Leg uit waarom deze zaak zo belangrijk is. Wat zou je anders hebben gedaan in een dergelijke zaak (maximaal 400 woorden)?
 • opgave van voorkeuren. We streven ernaar dat zoveel mogelijk studenten tijdens hun master aan een clinic kunnen deelnemen. We kunnen toelating tot een bepaalde clinic echter niet garanderen en het aanmelding- en selectieproces is competitief. Vermeld daarom in de e-mail bij je aanmelding minimaal 3 clinics op volgorde van interesse.

Indien geselecteerd voor de clinic van eerste keuze is de selectie bindend.

De Amsterdam Law Clinics zijn onderdeel van het ervaringsonderwijs van de Amsterdam Law Practice en worden mede gesteund door het Amsterdams Universiteitsfonds.