Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studenten van de master Publieksgeschiedenis maakten een online tentoonstelling over schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom. De lancering van de website vormt de aftrap van het herdenkingsjaar 2013 waarin wordt gevierd dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft.

Wij slaven van Suriname
Wij Slaven van Suriname (12e druk). Uitgeverij Contact, Amsterdam 2009.

Controverse

Anton de Kom was een controversieel figuur. Voor de een was hij een oproerkraaier en communist, een ander zag hem als activist en verzetsheld, die streed tegen kolonialisme, tirannie en onrecht. Hij zag zichzelf vooral als schrijver. Zijn grootste succes Wij slaven van Suriame was het eerste historische werk over Suriname dat door een Surinamer werd geschreven. Het boek kan gelezen worden als een aanklacht tegen de ongelijkheid tussen blanken en gekleurden, zowel tijdens als na de slavernij alom aanwezig in Suriname.

Tentoonstelling

De verschillende identiteiten en interpretaties van Anton de Kom staan centraal op de website en krijgen vorm aan de hand van foto's en voorwerpen, archiefmateriaal en videointerviews met liefhebbers van zijn werk. Dit is de eerste online tentoonstelling die door studenten Publieksgeschiedenis werd gemaakt. Digitale geschiedenis  vormt een onderdeel van het programma Publieksgeschiedenis.