Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Jan Siebelink verschijnt – dertig jaar na dato – zijn allereerste roman Daniël in de vallei als ‘oerboek’. Samenstelling en naschrift Mirjam Rotenstreich en UvA-hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert.

Daniel in de vallei

Wat is een oerboek?

Een oerboek bestaat bij de gratie van het oeuvre dat een auteur naderhand heeft opgebouwd. Het bevat oermateriaal dat nooit in zijn oorspronkelijke vorm is gepubliceerd, maar wél op de een of andere manier in later werk is terechtgekomen. Dat materiaal kan bestaan uit eerste vingeroefeningen, probeersels en kladversies, maar ook uit een min of meer voltooid werk dat nooit werd uitgegeven.

Complete roman

Veel schrijvers bewaren dergelijke oermanuscripten om er later nog eens uit te kunnen putten. Zo ook Jan Siebelink. Hij bleek zelfs een complete roman in een la te hebben liggen: Daniël in de vallei. Dertig jaar na dato wordt het alsnog uitgegeven in de Oerboek-reeks, de reeks die is opgezet om onbekend werk te publiceren dat beschouwd kan worden als een sleutel tot het oeuvre van belangrijke Nederlandse schrijvers. Eerder al verschenen in deze reeks de oerboeken van Hella S. Haasse, Jeroen Brouwers, Mensje van Keulen en Simon Vestdijk.

Blauwdruk

Bij Siebelink staat het belang buiten kijf: hij behoort ‘tot de succesvolste schrijvers van Nederland’, om de flaptekst te citeren: ‘Met zijn roman Knielen op een bed violen veroverde hij een ongekend groot en breed publiek. Het boek werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en in verscheidene talen vertaald.’ Als er dan een oerroman wordt gevonden die – zoals Lisa Kuitert en Mirjam Rotenstreich het formuleren in hun naschrift – een ‘blauwdruk’ blijkt te zijn van de succesvolle Violen-roman (en van Suezkade), dan is de keuze snel gemaakt. Het belang van het latere werk bepaalt de waarde van het oermanuscript.

Meer informatie

  • Jan Siebelink, Daniël in de vallei, De Bezige Bij.
  • Samenstelling en naschrift Mirjam Rotenstreich en Lisa Kuitert.
  • Essay, tekstbezorging: Arjan Peters, Peter de Bruijn.
  • 304 blz. E 21,90.
  • ISBN: 978 90 234 7816 4
  • Meer informatie over de achtergronden van dit opmerkelijke boek op de site textualscholarship.