Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 263
Resultaten: 1 - 30 van 263
 • Bedrijven laten innovatie vooral over aan (niet zo witte) mannen

  Innovatieteams bestaan vaak vooral uit mannen. Maar zo heel wit zijn die niet: een kwart heeft een niet-Westerse achtergrond, blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor. MT, 19 oktober 2020.

 • Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

  De prijs is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business, onder leiding van Henk Volberda. Nieuwe Oogst, 19 oktober 2020.

 • Investeren in strategische HR-praktijken cruciaal voor innovatie

  Bedrijven die investeren in zowel technologie als in strategische HR-praktijken profiteren het meest van nieuwe groeimogelijkheden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Renée Rotmans. De Ondernemer, 9 oktober 2020.

 • Hoe kan het dat de huizenprijzen maar blijven stijgen?

  'De lage rente maakt het voor veel mensen mogelijk om een duurdere woning te kopen. Het gaat dan met name om doorstromers', aldus Marc Francke. Welingelichte Kringen, 16 oktober 2020.

 • ASML is het beste bedrijf van Nederland

  ASML is verkozen tot het bedrijf met de beste reputatie van 2020. Dat blijkt uit de MT500, het jaarlijkse onderzoek van MT onder zakelijke beslissers. Henk Volberda is verantwoordelijk voor dit onderzoek. MT, 15 okotber 2020.

 • Is hard ingrijpen nu de beste zet?

  'Uit economisch onderzoek blijkt dat onzekerheid heel schadelijk is. Dat zet alles op slot, zoals consumentenvertrouwen. Je moet die onzekerheid in je beleid verkleinen', zegt Arnoud Boot. Radio 1, 12 oktober 2020.

 • Klimaat gered, burger boos

  Onlangs opende het grootste windmolenpark op land in Nederland. De overlast is enorm en zorgt volgens Martijn Dröes voor een daling van de woningwaarde in de wijde omgeving. FD, 7 oktober 2020.

 • Tweede golf werkt door in de economie. 'We hebben perspectief nodig'

  'Het verschil met vorige maand is dat er opnieuw een grote onzekerheid in de economie is geslopen", zegt Baarsma. 'De wereld is veranderd. In de zomer leek er nog een stip op de horizon te zijn, maar nu hangt opnieuw het zwaard van Damocles boven ons hoofd.' NOS, 11 oktober 2020.

 • Barbara Baarsma aangesteld als bodemgezant

  Barbara Baarsma zal de komende tijd de rol vervullen van 'bodemgezant'. In deze rol, die deel uitmaakt van het programma Onder het Maaiveld, zal zij het belang uitdragen van een vitale Nederlandse bodem met een rijk bodemleven. Nature Today, 8 oktober 2020.

 • 'BIK-regeling is ondoordacht, nodeloos ingewikkeld, klungelig'

  Het was de grote verrassing tijdens de algemene beschouwingen een paar weken terug: de BIK-regeling. 'Het is echt uitzonderlijk ondoordacht, de economische effecten zijn marginaal en nul, het is nodeloos complex voor de belastingen, het is klungelig', zegt Sweder van Wijnbergen. BNR, 5 oktober 2020.

 • Algemene Rekenkamer wijst terecht op frauderisico bij coronasubsidies

  Bij de totstandkoming van de maatregelen is het risico op misbruik en oneigenlijk gebruik onderkend. Juist vanwege de tijdsdruk, snelheid en eenvoud heeft het kabinet gekozen voor controle achteraf, schrijft Jan Bouwens. 4 oktober 2020.

 • Directies ontevreden over hun functioneren ten tijde van corona

  Arnoud Boot: 'Niet iedereen is ontevreden, de effectiviteit neemt misschien juist toe. Directies missen echter het informele contact met collega's; informatieoverdracht is ook het vertrouwen van een ander. Managersonline, 1 oktober 2020.

 • Bedrijven liggen wakker van lockdown en gebrek aan testen

  Volgens Sweder van Wijnbergen gaat Hugo de Jonge de mist in met het testbeleid. Van Wijnbergen: 'Hij zegt dat hij voldoende tests gaat regelen, maar hij regelt het niet. Dan haal je je eigen geloofwaardigheid onderuit.' FD, 2 oktober 2020.

 • Wie durft: een MBA van €30.000 volgen in een crisis

  De MBA-opleidingen van de Amsterdam Business School rekenen dit jaar op ongeveer 165 studenten, 10% meer dan vorig jaar. Enkele maanden terug was het groeiscenario nog onzeker. Daarom hield de ABS zelfs even rekening met een halvering. FD, 4 oktober 2020.

 • Docenten missen fysiek onderwijs en steunen studentenprotest: 'Online lesgeven is zwaar'

  De ontwikkeling van digitaal onderwijs brengt uitdagingen met zich mee zegt Maarten Pieter Schinkel. 'We moeten oppassen dat we straks niet meer terug mogen in de collegezaal omdat het financieel aantrekkelijker is om onderwijs online te houden.' NH Nieuws, 1 oktober 2020.

 • Barbara Baarsma: 'Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie'

  'Meer ‘vrijgelegen’ hotels aan de kust en op de Veluwe draaiden in juli en augustus soms alweer hetzelfde volume als vorig jaar. Terwijl de hotellerie in de Randstad nog niet bezig is met herstel.' Hospitality Management, 25 september 2020.

 • Accountantskosten small caps zijn niet verdubbeld

  'De kosten van de controle van jaarrekeningen zijn door MidkapNL veel hoger voorgesteld dan op basis van de onderliggende cijfers kan worden geconcludeerd', zegt Jan Bouwens. Accountant.nl, 29 september 2020.

 • Willemijn van Dolen in Trouw over de gevraren van multi-level marketing

  Willemijn van Dolen maakt zich zorgen dat het multi-level marketingmodel een vlucht neemt door de huidige ­crisis. 'Het appelleert aan hebzucht: wie wil nou niet snel en makkelijk rijk worden?' Trouw, 29 september 2020.

 • Jan Bouwens: ‘Verhalen over stijgende accountantskosten helpen ons niet vooruit’

  ‘Exploderende’ accountantskosten van small en midkapfondsen en snel stijgende accountantskosten bij woningcorporaties. Bouwens vindt dat deze verhalen Nederland niet verder brengen. Accountancy van Morgen, 28 september 2020.

 • ‘Je wenst niemand een financiële crisis toe, maar ik vond het fijn om gelijk te krijgen’

  'In de jaren 90 handelden banken in de VS opportunistisch en gingen alleen voor transacties. Ik dacht: als banken deze kant uit gaan, overleven ze niet En wat gebeurde er in 2008?' Arnoud Boot in de New Scientist, 19 september 2020.

 • Staatsinvesteringsfonds vraagt om governance door commerciële partijen

  Het groeivermogen van de Nederlandse economie moet omhoog. De vooruitzichten voor het groeivermogen zijn echter niet gunstig, schrijft Roel Beetsma. FD, 21 september 2020.

 • De beste accountants denken langzaam

  Accountants moeten inschatten in hoeverre ze vertrouwen op algoritmen of een mix van menselijke en machine-uitkomsten. Daarvoor moeten zij hun analytisch denken in plaats van intuïtief, zegt Jan Bouwens. Accountant.nl, 21 september 2020.

 • Belastingplannen 2021: Ingetogen maar toch spannender dan verwacht

  Het Belastingplan 2021 is omvangrijker dan vorig jaar. Edwin Heithuis vindt de plannen spannender dan verwacht, aangezien dit het laatste belastingplan is van dit kabinet. Taxlive, 16 september 2020.

 • Sweder van Wijnbergen te gast bij Jort Kelder in de Jortcast

  Een Prinsjesdag in penibele tijden, een twijfelachtig investeringsfonds en een met miljarden groeiende staatsschuld. 3 uitstekende redenen voor een goed gesprek met Sweder van Wijnbergen. Jortcast, maandag 14 september.

 • Ans Kolk: focus op duurzame mobiliteit verhoogt koersen

  Duurzame mobiliteit is lang een belangrijk thema geweest in de auto-industrie, na zorgen over klimaatverandering, toenemende regelgeving en de voortdurende behoefte om te voldoen aan milieueisen. Dit concludeert onderzoek van Ans Kolk e.a. Investorplace, 14 september 2020.

 • Laat ze geen 20 miljard weggooien

  Het amateuristische investeringsplan van de ministers Hoekstra en Wiebes is niet goed doordacht, vindt econoom Sweder van Wijnbergen. 'Maatschappelijke baten moeten meetellen.' NRC, 9 september 2020.

 • Moeten bedrijven van de beademing af? 'We houden innovatie tegen'

  Arnoud Boot: 'dat het kabinet er in tijden van onzekerheid voor koos om de economie te bevriezen, was goed. Maar door die strategie nu langer te volgen, houdt het kabinet innovatie tegen.' Nu.nl, 11 september 2020.

 • Waarom steeg in Weesp de WOZ-waarde van woningen het hardst?

  'Het is een heel bijzondere stijging,' zegt Johan Conijn. 'Zeker weten doe ik het natuurlijk niet, maar mijn primaire reactie is: er is in Weesp iets verkeerd gegaan in de wijze waarop de WOZ-waarderingen zijn uitgevoerd.' Parool, 11 september 2020.

 • Zombiebedrijven houden het nieuwe tegen en het oude in leven

  'Zombificatie is een zelfversterkend effect', zegt Arnoud Boot. 'Als er weinig nieuwe bedrijven ontstaan die marktaandeel afsnoepen van concurrenten, is de druk op oude bedrijven om te vernieuwen minder. NRC, 9 september 2020.

 • Zo kwam Nederland aan een tekort van 331.000 woningen

  Het tekort aan woningen in Nederland groeit, al jaren, en politiek Den Haag heeft dat laten gebeuren. Hoe kan het dat een zo nijpend probleem zo lang genegeerd is? Johan Conijn begrijpt die verwondering wel. Trouw, 9 september 2020.