Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de masteropleidingen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Dit zijn o.a. vragen over toelating en aanmelding. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze Onderwijsbalie.

Corona gerelateerde vragen

 • Hoe ziet het onderwijs in het eerste semester eruit?

  In het eerste blok zal het onderwijs grotendeels online en gedeeltelijk op locatie worden gegeven in gebouw REC A op de Roeterseilandcampus. De opleiding volgt zoveel mogelijk de structuur die er ook zonder de beperkte inzetbaarheid van onderwijsruimtes is. Daarbij houden we natuurlijk wel rekening met het feit dat studeren online een andere ervaring is. Hoorcolleges volg je voornamelijk online, bijvoorbeeld via een serie kortere opnames of ‘live’ via video conferencing tools zoals Zoom. 

  Werkgroepen en seminars waarin je zelf aan de slag gaat in interactie met medestudenten en docenten vinden ook voor een groot deel online plaats. De specifieke vorm is afhankelijk van je opleiding/track en de vakken die je volgt. Je werkt bijvoorbeeld ‘real time’ aan opdrachten in groepjes, maar ook samen of zelfstandig op zelfgekozen momenten. Elk vak wordt zo aangepast aan de omstandigheden dat we binnen de mogelijkheden zorgen voor optimale studeerbaarheid. Elke masteropleiding biedt ook geregeld activiteiten op de campus aan. De inhoud verschilt per opleiding, denk bijvoorbeeld aan kleinschalige werkgroepen, vaardighedenonderwijs, gastcolleges of bijeenkomsten samen met alle studenten van je master. Op deze manier zorgen we ervoor dat je je medestudenten en docenten ook offline leert kennen.

  Bij het onderwijs maken we intensief gebruik van de elektronische leeromgeving Canvas met daarin geïntegreerde video conferencing tools. Je dient dan ook de beschikking te hebben over een laptop/computer, voorzien van microfoon en (web)camera en een stabiele internetverbinding.

Algemene toelatingsvragen

 • De aanmelddeadline is 1 juni/ 1 december. Ben ik te laat om me nog in te schrijven voor één van de masters?

  Dit is geen harde deadline. Je kunt je m.b.t. de september instroom formeel nog tot 1 september aanmelden, maar doe dit wel zo spoedig mogelijk zodat je je begin juli voor vakken kunt aanmelden. Bij laat aanmelden is deelname aan gewenste vakken namelijk niet gegarandeerd.

  Voor de februari instroom geldt dat de adviesdeadline 1 december is, in december vindt namelijk de vakaanmelding plaats. Ook hier geldt, bij laat aanmelden is deelname aan gewenste vakken niet gegarandeerd.

 • Ik heb in augustus/ januari nog een laatste tentamen. Kan ik dan wel in september starten?

  Ja, je kunt alvast in september met een master beginnen, ook al heb je officieel je bachelor nog niet behaald. De voorwaarde hiervoor is dat de uiteindelijke afstudeerdatum van je bachelor wel vóór 1 september ligt en dit vóór 1 oktober is verwerkt.

  Voor de februari instroom geldt dit ook. Je kunt alvast in februari met een master beginnen, ook al heb je officieel je bachelor nog niet behaald. De voorwaarde is wel, dat de uiteindelijk afstudeerdatum vóór 1 februari ligt en dit vóór 1 maart is verwerkt.

 • Is er een minimum cijfergemiddelde nodig voor toelating?

  Voor reguliere masteropleidingen is geen minimum cijfergemiddelde nodig, voor selectieve masteropleidingen wordt wel naar het cijfergemiddelde gekeken. Indien je een buitenlands diploma hebt, is het in sommige gevallen ook nodig om een minimum cijfergemiddelde op het diploma te hebben.

Heb je een andere vraag?

Neem contact op met de Onderwijsbalie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.