Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.
Bouwers staan woensdag op het Malieveld omdat synthetische stoffen, die worden aangeduid met PFAS, hun projecten stilleggen. NRC Next laat deskundige Annemarie van Wezel (UvA-IBED) aan het woord over deze relatief onbekende stoffen en het risico dat zij vormen voor het milieu en de gezondheid.
Franciska de Vries (UvA-IBED) werkte mee aan een studie in Science rond het eerste grote, wereldwijde overzicht van de verspreiding van regenwormen. Zowel het populair-wetenschappelijke blad EOS als BNR Radio spraken haar over het belang van deze vaak over het hoofd geziene dieren.
RTL Nieuws heeft een item over het mysterie rond de vele geknakte palingen die elk jaar worden gevonden langs de oevers van de Nederlandse rivieren. Ecoloog Rob Kroes (UvA-IBED) geeft duiding. Dit item zat ook in het programma EditieNL.
Televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde heeft een uitzending over kefir. Zij spraken hiervoor onder meer met bioloog Teun Boekhout (UvA-IBED), die uitlegt geeft over de micro-organismen die dit yoghurtachtige drankje maken. De uitzending is nu terug te zien.
Sterrenkundige Djoeke Schoonenberg (UvA-API) deed promotieonderzoek rondom de vraag hoe planeten zoals de aarde ontstaan. In universiteitsblad Folia vertelt ze haar over haar werk.
UvA-biologen Harm van der Geest en Arie Vonk (beiden UvA-IBED) vertellen in het Noord-Hollands dagblad over de bestrijding van fonteinkruid in het Markermeer. Maaien van deze waterplant, die overlast veroorzaakt voor watersport, is volgens hen niet de juiste oplossing.
UvA-natuurkundige Hugo Doeleman (IoP) heeft de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2019 gewonnen. Vakblad Engineers Online bericht over dit nieuws.
Vakblad Bionieuws schrijft dat spinazie – net als de tekenfilm Popeye vroeger beweerde – inderdaad een doping-effect kan hebben. Harro Bouwmeester (UvA-SILS) geeft uitleg bij dit nieuws.
Het Financieele Dagblad heeft een artikel over ‘voorspellende chemie’, simulatiemodellen waarmee de chemische eigenschappen van consumentenproducten kunnen worden voorspeld. Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) plaats deze trend in perspectief.
NRC Handelsblad bespreekt de door de NPO uitgezonden documentaire World of thinking, over het door natuurkundige Robbert Dijkgraaf (ook UvA-IoP) geleide Institute for Advanced Study te Princeton.De docu wordt geprezen als meer dan een film over wetenschap. Wie de uitzending heeft gemist, kan deze terug zien via 2Doc.
Diverse media berichten over een nieuw ontdekte komeet uit een ander sterrenstelsel die ‘verrassend gewoontjes’ is. In De Volkskrant voorziet Carsten Dominik (UvA-API) te ontdekking van commentaar, in KIJK doet Lucas Ellerbroek (UvA-API) dit.
De Volkskrant bericht dat het ‘dode’ koraal in de Middellandse Zee lijkt te herstellen. Een van de experts die aan het woord komt is Jasper de Goeij (UvA-IBED).
Het Financieele Dagblad heeft een artikel over de kritiek op het RIVM in spelende stikstofkwestie. In het stuk wordt onderzoek van UvA-bioloog Albert Tietema aangehaald.
Tal van media besteden deze week aandacht aan de 'Nationale AI Coalitie’, het actieplan van de overheid en bedrijfsleven om AI in Nederland te stimuleren. De UvA is hier nauw bij betrokken, en in diverse media kwamen prominente UvA hoogleraren als Maarten de Rijke en Max Welling (beide UvA-IvI) aan het woord over de plannen. NRC Handelsblad geeft een overzicht van de plannen; RTLZ focust op de rol van het bedrijfsleven; het Financieele Dagblad noemt de plannen ‘afwachtend’.
Gianfranco Bertone (UvA-IoP) duidt in NRC Handelsblad de Nobelprijs voor Natuurkunde van dit jaar.
Op 8 oktober stond de rubriek ‘Ask me anything’ van BNR Nieuwsradio in het teken van de natuurkunde. Te gast was Erik Verlinde (UvA-IoP). BNR sprak hem over de quantumcomputer, snaartheorie, zwaartekrachtgolven en over de invloed van natuurkunde op onze mobieltjes, robots en andere technologie.
Dagblad van het Noorden en Omroep Groningen besteden aandacht aan onderzoek van UvA-IBED naar de aanvliegroute van vogels bij windparken in de Eemshaven. Het onderzoek moet uitwijzen hoe stilstand van de windturbines zo kan worden gepland dat het aantal vogelslachtoffers zoveel mogelijk wordt ingeperkt.
Rens Bod (ILLC) werd geïnterviewd voor de rubriek Eureka in het AD/New Scientist, waarin de vraag centraal staat 'Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt?'
Gerard Oostermeijer (IBED) komt in het Omroep Gelderland-programma BuitenGewoon aan het woord over de besanjelier, een plant die alleen in de Gelderse bossen groeit. De plant is getroffen door een schimmelinfectie en dreigt te verdwijnen.
Jan van Maarseveen gaf bij DWDD een college over stikstof, naar aanleiding van de huidige discussie over het Nederlandse stifstofbeleid.
Neurowetenschapper en docent Tonny Mulder werd door BNR geïnterviewd over het stationslab op Utrecht Centraal, waar een groep studenten van de opleiding Psychobiologie tijdens het Weekend van de Wetenschap het effect van wachtruimten op gemoedstoestand onderzochten. Ook diverse Utrechtse media besteedden aandacht aan het Stationslab.