Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.
Biologe Ciska Overbeek promoveert deze maand op de groei van veen. Het Noordhollands Dagblad bericht over haar onderzoek. Ook medebioloog Harm van der Geest (UvA-IBED) komt aan het woord.
Mensen zijn zich niet goed bewust van de hoeveelheid energie en daarmee CO2-uitstoot die internetten en e-mailen kost, valt te lezen in Het Parool. Een van de experts die aan het woord komt is informaticus Paola Grosso.
UvA-biologen Petra Visser en Merijn Schuurmans waren deze vrijdag te zien in een speciale aflevering De Kennis van Nu, ter ere van het vijfjarig bestaan van het populairwetenschappelijke televisieprogramma. De uitzending is terug te zien via NPO Start.
Hoe zal ons universum aan z’n einde komen? De Volkskrant schetst de vier meest waarschijnlijke scenario’s. Natuurkundige Jan Pieter van der Schaar is een van de deskundigen die aan het woord komen.
Emeritus hoogleraar Ed van den Heuvel komt in NRC Handelsblad aan het woord over de twijfels die zijn ontstaan rondom de waarneming van een uitzonderlijk zwaar gat. Ook UvA-sterrenkundige Stephen Justham komt kort aan het woord.
Dagblad Het Parool eert sterrenkundige Lex Kaper vanwege het winnen van de Descartes-Huygensprijs 2019.
Het onderzoek van UvA-bioloog Fleur Visser (IBED) naar hoe het kan dat blauwe vinvissen zo enorm groot zijn, dook op in meerdere media. Een kleine greep eruit.
Hoe komen de criminelen die met plofkraken geldautomaten opblazen aan hun explosieve materiaal? Vaak blijkt het te gaan om bommen gemaakt van illegaal vuurwerk. Forensisch chemicus Arian van Asten (UvA-HIMS) geeft in het Financieele Dagblad uitleg.
Diverse media berichten over de plannen van een aantal Amsterdamse partners, waaronder de UvA, om komende jaren fors te investeren in het onderwijs, onderzoek en valorisatie op het vlak van kunstmatige intelligentie (AI). Een kleine greep uit de berichtgeving.
De New York Times bericht over onderzoek aan zeesponzen van onder meer Jasper de Goeij (UvA-IBED).
Hoewel watersporters het verveldend spul vinden, hoort fonteinkruid toch echt bij het Markermeer. Dat betogen UvA-biologen Harm van der Geest en Arie Vonk in het Noordhollands Dagblad.
Annemarie van Wezel, hoogleraar milieu-ecologie, reageert in een online artikel van NOS.nl op de PFAS problematiek. En Van Wezel reageert in de Volkskrant op berichten over cyanidelozingen van Tata Steel.
De makers van de eerste foto van een zwart gat staan in de Bloomberg 50, de eindejaarslijst van het Amerikaanse tijdschrift Business Week. Extra aandacht krijgt sterrenkundige Sera Markoff.
De website van televisieprogramma Opgelicht?! heeft een artikel over deepfake video’s. Theo Gevers (UvA-IvI) komt als expert aan het woord.