April 2019

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Sera Markoff in NRC Handelsblad over publicatie Uitbarsting zwart gat

Een van de auteursvan de Nature publicatie over de uitbarsting van een zwart gat, Sera Markoff,  hoogleraar theoretische hoge-energie-astrofysica geeft een toelichting over dit verschijnsel.

Podcast: In search of the origins of musicality

Britse podcast over Henkjan Honing’s Evolving Animal Orchestra

Annemarie van Wezel in de Volkskrant

Waterkwaliteitsexpert Annemarie van Wezel (IBED) in de Volkskrant over effect van olievervuiling op drinkwater.

Natuurkundigen zien zeldzaamste gebeurtenis ooit

Patrick Decowski (IoP) in ondermeer De Ingenieur en Reformatorisch Dagblad over het radioactief verval van Xenon-124.

Paul Lucassen in NewScientist

Neurowetenschapper Paul Lucassen van het Swammerdam Instituut for Life Sciences geeft in New Scientist commentaar op het onderzoek naar elektrostimulatie van het brein.

Recensie boek HenkJan Honing in Current Biology

Het wetenschappelijke tijdschrift heeft een uitgebreide, positieve recensie over het boek The Evolving Animal Orchestra van UvA hoogleraar muziekcognitie HenkJan Honing.

UvA-alumna Anna Gimbrère is ‘mediatalent’

Theoretisch natuurkundige Anna Gimbrère, UvA-alumna, staat op het moment in de belangstelling vanwege haar nieuwe televisieprogramma ‘De wilde ruimte’. Diverse media, waaronder Trouw, hebben een interview met het mediatalent over haar werk en haar wetenschappelijke achtergrond.

Lovende aandacht voor boek Rens Bod

Het nieuwe boek van Rens Bod, Een wereld vol patronen, staat nog steeds volop in de belangstelling. NRC Handelsblad plaatst een uitgebreide, lovende recensie. Ook is het boek door New Scientist uitgeroepen tot ‘boek van de maand’.

Harry Buhrman in New Scientist

Tijdschrift New Scientist heeft een interview met Harry Buhrman, hoogleraar computerwetenschappen en expert op het vlak van software voor quantumcomputers

HenkJan Honing bij Scientias

Wetenschapsblog Scientias besteedt aandacht aan ‘Aap slaat maat’, het recente boek van hoogleraar muziekcognitie HenkJan Honing van het UvA Intitute for Logic, Language and Computation.

Chris Slootweg in C2W

C2W schrijft over de onlangs gepubliceerde ’12 principes voor een circulaire economie’ van Chris Slootweg van het UvA Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences.

Wereldwijde aandacht voor Sera Markoff’s bijdrage aan eerste foto zwart gat

Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn: sterrenkundigen van het Event Horizon Telescope project hebben de eerste foto ooit van een zwart gat gepresenteerd. Sera Markoff, hoogleraar aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de UvA, zat hoog in de top van het projectteam en was aanwezig bij de persconferentie in Amerika. Media van over de hele wereld hebben quotes van haar opgenomen in hun artikelen over het nieuws. Hieronder een kleine greep daaruit. Binnen Nederland gaven naast Markoff onder meer ook UvA sterrenkundige Lucas Ellerbroek en UvA natuurkundige Erik Verlinde duiding bij het nieuws.

Ivo van Vulpen in New Scientist

New Scientist heeft een interview met Ivo van Vulpen, deeltjesfysicus van het Nikhef en de UvA.

Jeroen van Dongen in NRC Handelsblad

NRC Handelsblad heeft een opiniestuk van Jeroen van Dongen, UvA hoogleraar in de geschiedenis van de natuurwetenschappen, waarin hij kritiek geeft op het gebruik van digitale leerprogramma’s binnen het onderwijs.

Opiniestuk van Maarten de Rijke in NRC Handelsblad

Maarten de Rijke van het UvA Instituut voor Informatica heeft een opinieartikel geschreven voor NRC Handelsblad en NRC Next, waarin hij aankaart dat Nederlandse overheid hoognodig moet investeren in AI.

Paul Lucassen in NRC Handelsblad

Nijmeegse neurowetenschappers hebben ontdekt dat electroshocks bij depressieve patiënten de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleren. Paul Lucassen van het Swammerdam Institute of Life Sciences reageert op het onderzoek.

Maarten de Rijke in Financieel Dagblad

Universiteitshoogleraar Maarten de Rijke van het Instituut voor Informatica geeft in het Financieel Dagblad commentaar op onderzoek naar AI-gegenereerde menselijke stemmen.

Frank Linde bij 1Limburg

De regionale omroep 1Limburg bericht over de bouw van de nieuwe Einstein Telescoop, waarmee deeltjesfycisci zwartekrachtsgolven willen gaan meten. Frank Linde van het Institute of Physics geeft uitleg.

Aandacht voor financiering alzheimeronderzoek Helmut Kessels

Diverse vakmedia melden het nieuws dat Helmut Kessels van het UvA Swammerdam Institute for Life Sciences, ruim een half miljoen euro ontvangt van de Hersenstichting voor zijn alzheimeronderzoek.