Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het Nederlands Kanker Instituut, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Elekta gaan samen nieuwe AI-strategieën ontwikkelen voor het verbeteren van precisieradiotherapie. Het gaat hierbij om de beelden waarop een bestralingsbehandeling is gebaseerd, het voorspellen van veranderingen in de tijd van de tumor en deze opnemen in automatische behandelplanning en aanpassing daarvan.

CT-scan
Foto: NKI

De samenwerkende partijen hebben recent subsidie toegezegd gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO, waarmee het Partnership for Online Personalized AI-driven Adaptive RT (POP-AART) lab een feit is. Het lab dat onderdeel is van ICAI richt zich op optimalisering van online adaptieve radiotherapie. Patiënten de juiste dosis straling geven, op de juiste plek met de minste schade aan gezond weefsel. Dit is een grote uitdaging die bij elke behandelsessie zou moeten gebeuren gezien het gegeven dat de patiënt en de tumor continue bewegen en van vorm veranderen.

Jan-Jakob Sonke, groepsleider adaptieve radiotherapie en bijzonder hoogleraar aan de UvA en een van de twee directeuren van het lab kijkt rijkhalzend uit naar de start van het lab. ‘Het is niet alleen onze ambitie om zeer innovatie AI-algoritmes te ontwikkelen, maar ook om deze toepasbaar te maken voor de klinische praktijk zodat patienten nog beter behandeld kunnen worden.’ Efstratios Gavves, universitair hoofddocent computer vision and deep learning aan de UvA, tevens directeur van het lab: ‘De tijd is rijp om de kracht van artificiële intelligentie en big data te combineren met de geavanceerde expertise van de UvA en het Antoni van Leeuwenhoek, voor een toepassing met enorme impact: de strijd tegen kanker.’

Pionieren

Het laboratorium zal pionieren in het gebruik van nieuwe deep learning-benaderingen om uitdagingen in de moderne stralingsoncologie aan te pakken, waaronder personalisatie, snelheid en precisie. In de loop van het partnerschap zullen meerdere werkstromen parallel lopen, en elk zal verschillende belangrijke elementen in het radiotherapieproces behandelen, waaronder de kwaliteit van de dagelijkse behandelingsbeelden, strategieën om veranderingen in de anatomie van een patiënt te detecteren en aan te passen en methoden om de behandeling voortdurend te personaliseren voor patiënten.

Maurits Wolleswinkel, President Linac Solutions & Chief Product Officer bij Elekta, zegt: ‘Wij zijn van mening dat AI een cruciale rol moet spelen om  clinici te helpen bij het bieden van steeds meer gepersonaliseerde en complexe kankerbehandeling aan patiënten. Elekta's deelname aan POP-AART onderstreept onze toewijding aan precisiestralingsgeneeskunde.’