Prof. dr. Patti Valkenburg is door het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam benoemd tot universiteitshoogleraar Media, Jeugd en Samenleving.

mw. prof. dr. Patti Valkenburg, medewerker FMG, hoogleraar Communicatiewetenschap, foto Jeroen Oerlemans

De benoeming gaat in per 1 mei 2013. Valkenburg is nu faculteitshoogleraar Jeugd en Media aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA.

Over de leerstoel

Het gebruik van digitale media is de laatste jaren explosief gegroeid. Vooral jongeren zijn grootgebruikers van digitale technologieën als Youtube, Facebook en Instagram. Als universiteitshoogleraar gaat Valkenburg zich richten op de turbulente veranderingen in het digitale medialandschap en de implicaties hiervan voor individu en samenleving.

Om de gevolgen van de veranderingen in het hedendaagse medialandschap te begrijpen is een monodisciplinaire benadering ontoereikend. Daarom kenmerkt Valkenburgs onderzoek zich door een oriëntatie vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder de psychologie, pedagogiek en communicatiewetenschap.

Over Patti Valkenburg

Prof. dr. Patti M. Valkenburg (1958) is sinds 1998 hoogleraar Jeugd en Media aan de UvA. In 2011 werd zij benoemd tot faculteitshoogleraar. Ze is oprichter en wetenschappelijk directeur van het Center for Research on Children, Adolescents and the Media (CcaM). In 2003 ontving zij een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in 2009 een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). In 2011 werd de prestigieuze Spinozapremie van NWO aan haar toegekend. Het ministerie van OCW kende in 2012 een Zwaartekrachtsubsidie van 27,6 miljoen euro toe aan het onderzoeksproject Individual development: Why some children thrive, and others don’t, een nationaal samenwerkingsverband waarvan Valkenburg een van de vijf hoofdonderzoekers is. Valkenburg is lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Valkenburg onderzoekt theorieën die de cognitieve, emotionele en sociale effecten van media verklaren. Vorig jaar maakte het wetenschappelijke tijdschrift Communication Education bekend dat Valkenburg de meest productieve communicatiewetenschapper van Europa is.

Ze heeft het vakgebied Jeugd en Media bij de UvA opgezet en ontwikkeld. Onder haar leiding groeide het onderzoekscentrum CcaM uit tot het grootste in zijn soort wereldwijd. Als universiteitshoogleraar streeft Valkenburg naar een verdere uitbreiding van de interdisciplinaire oriëntatie en de internationale wetenschappelijke rol van het CcaM.

Universiteitshoogleraren

Het is de taak van de universiteitshoogleraren om een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen en een bijdrage te leveren aan de profilering van de universiteit. De universiteitshoogleraren zijn niet verbonden aan een bepaald vakgebied of faculteit. Naast Patti Valkenburg heeft de UvA nog zes universiteitshoogleraren: Johan van Benthem, Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Ad Lagendijk, Alexander Rinnooy Kan en Henk van Os.