De Russische schrijver Viktor Jerofejev houdt op vrijdag 22 maart een publiekslezing in Amsterdam. Hij geeft hierin zijn visie op de terugkeer van het politiek engagement in de Russische literatuur van de 21ste eeuw.

De lezing vormt de aftrap van de reeks Slavic Delights georganiseerd door het  departement Slavische Taal & Cultuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Viktor Jerofejev is een van de bekendste hedendaagse Russische schrijvers. Hij schreef internationale literaire bestsellers als Een schoonheid uit Moskou (1990) en De goede Stalin (2004). Daarnaast presenteert hij populaire radio- en televisieprogramma’s in Rusland en publiceert hij regelmatig in bladen als The New Yorker, The New York Review of Books en The International Herald Tribune.  Jerofejev speelde de hoofdrol in Russian Libertine, een film over de politieke protesten in aanloop naar de presidentiële verkiezingen van 2012.

Slavic Delights

De lezing Russian Literature Now: Return to Poltical Engagement van Jerofejev is de eerste van drie ‘Slavic Delights’.

Op 12 april vindt Via Hrabal plaats, een multimediale voorstelling over het leven en werk van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914-1997), ter herdenking van zijn 99ste geboortedag.

Op 17 mei is de laatste bijeenkomst van Slavic Delights: From Balkan Beats to Failed Architecture. Hierin staat de Balkan centraal, gezien door de ogen van onder anderen Michiel van Iersel, oprichter van Non-fiction, een bureau op het terrein van culturele innovatie.

Met Slavic Delights wil het departement Slavische Taal & Cultuur inzicht geven in het creatieve leven in een turbulente regio. Het drieluik is onderdeel van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Tijd, locatie en deelname

De lezing vindt plaats op vrijdag 22 maart, van 17.00 tot 19.00 uur, in de Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7, Amsterdam. De lezing is in het Engels. Toegang is gratis.

Na afloop van de lezing is er voor het publiek gelegenheid tot het stellen van vragen aan Jerofejev.