Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Prof. dr. Monique Roelofs is benoemd tot hoogleraar Filosofie van kunst en cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Monique Roelofs
Monique Roelofs

Roelofs is gespecialiseerd in onderwijs en onderzoek op het terrein van esthetiek, kunst en politiek, kritische en politieke theorie, feministische filosofie, critical race theory, dekoloniaal denken en hedendaagse continentale filosofie. De kern van haar onderzoek wordt gevormd door de wisselwerking tussen esthetiek en politiek, vooral in relatie tot dimensies van gender, race, klasse en andere elkaar kruisende aspecten. Roelofs besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de complexiteiten van de esthetische ervaring zoals die vorm krijgt in onze dagelijkse ontmoetingen en wordt aangewakkerd door mensen, dingen en plaatsen binnen en buiten de wereld van de kunst.

De leerstoel van Roelofs is gelieerd aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de UvA en is onderdeel van de capaciteitsgroep Critical Cultural Theory. Deze groep richt zich op esthetiek of kunstfilosofie als filosofische discipline en filosofie en cultuurtheorie. Roelofs zal zich met haar onderwijs en onderzoek over de grenzen tussen de verschillende disciplines heen bewegen.

Roelofs gaat colleges geven aan studenten van de bachelor- en masteropleiding Filosofie, en zal daarnaast ook promovendi begeleiden. In het onderwijs richt zij zich onder meer op esthetica en race, kunst en politieke economie, kritische cultuurtheorie en de politiek van esthetische concepten.

Over Monique Roelofs

Roelofs vertrok na haar studie aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar de Verenigde Staten, waar zij in 1997 promoveerde aan de University of Maryland op een proefschrift over de esthetische ervaring. Sindsdien werkte ze aan verschillende Amerikaanse universiteiten, waaronder Duquesne University en Brown University. Sinds 2002 is Roelofs verbonden aan Hampshire College, waar ze in 2016 benoemd werd tot hoogleraar Filosofie. Daarnaast was ze van 2019 tot 2020 Karl Loewenstein Fellow en Visiting Professor aan de afdeling Politicologie van Amherst College.

Van Roelofs’ hand verschenen de boeken Arts of Address: Being Alive to Language and the World (Columbia University Press, 2020) en The Cultural Promise of the Aesthetic (Bloomsbury, 2014). Ze heeft onlangs het manuscript afgerond voor een nieuw boek Aesthetics, Address and the Politics of Culture. Met Norman S. Holland schrijft ze The Superreader and the Supershopper: Aesthetics, Time, and the Marketplace in Latin(x) America en met Michael Kelly werkt ze aan een anthologie over Black Aesthetics. Roelofs’ artikelen verschenen in tijdschriften als Hypatiadifferences, The Journal of Aesthetics and Art Criticism, M/m-Print-Plus-Platform en Texte zur Kunst.