Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. P.J. Tanis (1975) is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder colorectale chirurgie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Pieter Tanis
Pieter Tanis (foto: Dirk Gillissen)

Als hoogleraar zal Pieter Tanis zich vooral richten op behandeling van darmkanker en preventie en behandeling van complicaties na een eerdere operatie. Amsterdam UMC is internationaal toonaangevend op het gebied van colorectale chirurgie - ofwel chirurgie van de dikke en dunne darm, de endeldarm en anus. Het gaat dan om darmkanker, (goedaardige) ontstekingsziektes en zogenoemde complicatiechirurgie. Tanis vertelt over dat laatste: ‘We zijn hierin écht voorlopers. Waar buitenlandse specialisten vaak niet ‘durven’ door te verwijzen als een patiënt ernstige complicaties heeft, doen we dat in Nederland gewoon. Daar is de patiënt uiteraard bij gebaat. We krijgen verwijzingen van chirurgen, maar ook van urologen en gynaecologen.’

Nauwere afstemming

Tanis is de enige hoogleraar colorectale chirurgie in Nederland. Hij pleit voor een nauwere afstemming tussen het doen van onderzoek, het verzamelen van data en het schrijven van richtlijnen. ‘Je wilt de theorie toetsen aan de praktijk en je wilt de praktijk terugzien in de wetenschap. En je wilt richtlijnen steeds aanpassen op de voor jou toepasselijke situatie’, aldus Tanis. De nieuwe hoogleraar wil dit de komende jaren op het gebied van darmkanker realiseren.

Tanis is medeoprichter van de Dutch Snapshot Research Group, een groep die zich hardmaakt om in korte tijd veel gegevens over een bepaalde behandeling of aandoening te verzamelen door landelijke samenwerking met vrijwel alle ziekenhuizen. Dit gedetailleerde dwarsdoorsnedeonderzoek geeft belangrijk inzicht in de dagelijkse praktijkvoering, met aanknopingspunten voor verbetering en nieuwe onderzoeksvragen. Goede samenwerking met niet-academische ziekenhuizen is een belangrijk aandachtspunt in Tanis’ hoogleraarschap.