Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Prof. dr. H.M. Cuppen (1977) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Simulatie van herstructurering in moleculaire vaste stoffen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus. Cuppen combineert de leerstoel aan de UvA met haar leerstoel Computational chemistry aan de Radboud Universiteit.

Cuppen, Herma, hoogleraar FNWI
Herma Cuppen. Foto: Dirk Gillissen

Als theoretisch chemicus onderzoekt Herma Cuppen bewegingen van moleculen in vaste stoffen. Deze bewegingen op moleculaire schaal kunnen processen in gang zetten die uiteindelijk zichtbaar zijn op macroscopische schaal. Voorbeelden zijn het vormen van bouwstenen voor leven in de ruimte en veranderen van een structuur van een kristal. Dit laatste is onder meer bepalend voor de houdbaarheid van medicijnen.

Als hoogleraar gaat Cuppen zich richten op het uitbreiden van geavanceerde simulatiemethoden, zoals deze ook binnen de UvA worden ontwikkeld, voor simulatie van complexe systemen.

Over Herma Cuppen

Cuppen is sinds 2011 verbonden aan de Radboud Universiteit, sinds januari 2018 als hoogleraar Computational chemistry. Ze is lid van het managementteam van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit. Vanaf september 2019 wordt Cuppen voorzitter van de adviescommissie over gender en diversiteit van de Faculteit der Natuurkunde, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. 

Van 2006 tot 2010 was Cuppen als Veni fellow werkzaam bij de Sterrenwacht van de Universiteit Leiden. Eerder was ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan the Ohio State University. Cuppen verwierf diverse onderzoeksbeurzen. Zo ontving ze in 2010 een ERC Starting Grant en ontving ze naast een Veni-subsidie in 2006, in 2010 een Vidi-subsidie van NWO.