Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.D. van Buul (1973) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Moleculaire Celbiologie van Celmigratie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

dr. J.D. (Jaap) van Buul, hoogleraar Moleculaire celbiologie
Foto: Dirk Gillissen

Jaap van Buul onderzoekt hoe witte bloedcellen tijdens een ontstekingsreactie vanuit de bloedbaan door de bloedvatwand naar de infectiehaard kruipen. Daarbij lijken de endotheelcellen, de binnenste cellaag van de vaatwand, een cruciale rol te spelen. In plaats van een duidelijke rol toe te schrijven aan de bewegende witte bloedcellen in hun poging door de vaatwand heen te kruipen, is er mogelijk een veel prominentere rol weggelegd voor de vaatwand zelf. Immers, deze vaatwand krijgt het voor elkaar dat de vaten niet gaan lekken wanneer een witte bloedcel zich ertussendoor beweegt. De moleculaire mechanismen die hieraan ten grondslag liggen, worden door het lab van Van Buul in detail bestudeerd.

Als bijzonder hoogleraar gaat Van Buul zich bezighouden met de implementatie van geavanceerde microscopie technieken in functionele celbiologische processen zoals hierboven beschreven. Hij doet dit in nauwe samenwerking met prof. dr. Dorus Gadella en dr. Joachim Goedhart verbonden aan het van Leeuwenhoek Centre for Advanced Microscopy (LCAM) en de sectie Moleculaire Cytologie van het Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen (SILS) van de UvA. Daarnaast zal hij ook onderwijs verzorgen voor de opleiding Biomedical Sciences aan de UvA. 

Over Jaap van Buul

Van Buul is sinds 2006 werkzaam bij Sanquin, waar hij in 2016 hoofd werd van het Moleculaire Celbiologie-laboratorium. Aan dezelfde instantie deed hij eerder postdoc-onderzoek en was hij onderzoeksleider. Van 2004 tot 2006 werkte hij als postdoc aan het department of Developmental and Cell Biology van de UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center (VS). Van Buul is medeoprichter en voorzitter van de Dutch Endothelial Biology Society alsook voorzitter van de Dutch Society for Cell Biology. Daarnaast is hij lid van de European Vascular Biology Organisation. Van Buul ontving een Dekkerbeurs van de Hartstichting en een Veni van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

Van Buul heeft meer dan 70 wetenschappelijke publicaties in internationale peer-reviewed vakbladen op zijn naam staan, waaronder in Trends in ImmunologyNature Communicationsen Cell Reports. Verder is hij ook lid van de redactieraad van Atherosclerosis Journal