Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. prof. dr. A.P. van Wezel (1968) is benoemd tot hoogleraar Environmental Ecology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Annemarie van Wezel is tevens benoemd tot directeur van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA.

Wezel, Annemarie van, hoogleraar FNWI
Annemarie van Wezel (foto: Dirk Gillissen)

In haar onderzoek brengt Van Wezel chemie, toxicologie en milieubeleid samen. Ze heeft uitgebreide ervaring als wetenschappelijk onderzoeker in risicobeoordeling, toxicologie en milieuchemie, en milieubeleidsevaluatie. Als hoogleraar Environmental Ecology aan de UvA gaat Van Wezel zich vooral richten op chemische processen in aquatische en terrestrische ecosystemen en hoe deze invloed hebben op levende organismen, inclusief de humane gezondheid. Zij bestudeert veranderingen hierin door nieuwe technologieën en mitigerende maatregelen.

Ook in het onderwijs zal Van Wezel een focus leggen op milieuchemie en risicobeoordeling. Zij gaat college geven aan studenten van de bacheloropleidingen Future Planet Studies en Biologie en de masteropleidingen Biological Science en Earth Sciences.

Over Van Wezel

Van Wezel is sinds 2007 werkzaam bij KWR Watercycle Research Institute, sinds 2013 als Principal Scientist en sinds mei 2018 als Chief Science Officer. Daarnaast is zij bijzonder hoogleraar Water Quality and Health bij het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Voor haar tijd bij KWR werkte ze onder meer als beleidsonderzoeker bij Milieu- en Natuurplanbureau (tegenwoordig Planbureau voor de Leefomgeving), onderzoeker bij het RIVM, en projectleider Ecotoxicologie bij het Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee (tegenwoordig Deltares).

Van Wezel leidt het consortium ‘Schaliegas en Water’, dat wordt gefinancierd door NWO/ALW en waterbedrijven. Zij begeleidt projecten op het gebied van microplastics, waterhergebruik, effect-gebaseerde risicobeoordeling, toekomstige ontwikkeling van chemische waterkwaliteit en effectiviteit van watertechnologie. Eerder leidde zij het programma ‘Environmental risks of nanochemicals’ binnen het door FES gefinancierde NanonextNL. Van Wezel is tevens actief in verschillende wetenschappelijke adviesraden, onder meer in de Gezondheidsraad, het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, de Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (SCHEER) en Science Advice for Policy by European Academies (SAPEA) van de Europese Unie.

Van Wezel is lid van de redactieraad van Reviews of Environmental Contamination and Toxicology  (Springer). Zij heeft een groot aantal wetenschappelijke publicaties op haar naam staan in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, waaronder Environmental Science, Water Research en Environmental Science & Technology.