Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. P. Groth (1980) is per 1 november benoemd tot hoogleraar Algorithmic Data Science aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Groth, Paul, hoogleraar FNWI, Algorithmic Data Science
Paul Groth (foto: Dirk Gillissen)

In zijn onderzoek richt Paul Groth zich op intelligente systemen die mensen helpen bij het werken met gegevens en informatie van verschillende bronnen. Data spelen een steeds belangrijker rol in de  samenleving. Er is een fundamentele behoefte aan ondersteuning bij het verzamelen, verwerken en beoordelen van data, ongeacht of gaat om een arts die voor een patiënt wegwijs te worden uit de nieuwste wetenschappelijke inzichten, een journalist die een nauwkeurig beeld van iets wil krijgen op basis van honderden bronnen, of een datawetenschapper die bouwt aan een volgende generatie van aanbevelingssystemen.

Als hoogleraar aan de UvA gaat Groth onderzoek doen naar methoden en systemen voor het verwerken en hergebruiken van data. Daarnaast vervolgt hij zijn onderzoek naar methoden voor het bepalen van de herkomst van data, om de oorsprong van datasets transparanter en begrijpelijker te maken. Deze onderzoekslijnen komen ook centraal te staan het nieuwe Intelligent Data Engineering Lab (INDE Lab),dat  Groth gaat leiden.

Groth zal ook onderwijs verzorgen. Zo gaat hij binnen de track Data Science colleges geven aan studenten van de masteropleiding Information Studies.

Over Paul Groth

Van 2015 tot 2018 was Groth Disruptive Technology Director bij Elsevier Labs. Eerder was hij verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), eerst als postdoctoraal onderzoeker en later als universitair docent. Groth werkte als onderzoeker aan de University of Southern California en promoveerde in 2007 in de Informatica aan de Universiteit van Southampton.

Groth heeft een aantal grote internationale initiatieven geleid. Zo was hij (co-)voorzitter van de W3C Provenance Working Group, die een internationale norm vaststelde voor uitwisseling van databronnen, en en hoofdarchitect van het Open PHACTS-project, waarin dataplatforms zijn ontwikkeld om de drempels te verlagen om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken. Ook is Groth lid van de Association for Computing Machinery (ACM) en de Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI).

Groth publiceerde verschillende wetenschappelijke boeken en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en conferenties, waaronder The Web Conference, IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering, Communications of the ACM en Scientific Data.