Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. C.O. Agyemang (1968) is benoemd tot hoogleraar Migration and Health from a global perspective aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Agyemang, Charles, hoogleraar AMC, Global Migration, Ethnicity & Health
Charles Agyemang (foto: Dirk Gillissen)

In zijn onderzoek richt Agyemang zich op epidemiologie en preventie van hart- en vaatziekten en risicofactoren onder etnische minderheden en migrantenpopulaties in landen met een hoog inkomen en in populaties in lage- en middeninkomenslanden.

Gezonde leefstijl

Agyemang is epidemioloog bij de AMC-afdeling Sociale Geneeskunde. Hij heeft ruime expertise in onderzoek naar cardiovasculaire ziekten onder etnische minderheden in Europa en in lage-lonenlanden. Hij is projectleider van diverse studies en projecten, zoal de RODAM-studie, Pros-RODAM en het Family-project. Het RODAM-project (Research on Obesity and Diabetes among African Migrants) vergelijkt de gezondheid van Ghanezen in Nederland met die van Ghanezen in Duitsland, Engeland en het thuisland Ghana om zo de oorzaak te achterhalen van overgewicht en diabetes onder Afrikaanse migranten met als controlegroep niet-Afrikaanse migranten. Het FAMILY-project traint mensen uit de lokale Amsterdamse gemeenschap om arme Afrikaanse migrantenfamilies over een gezonde leefstijl te adviseren. Agyemang participeert in de in 2010 gestarte HELIUS-studie (Healthy Life in an Urban Setting) van AMC en GGD Amsterdam, een studie naar de oorzaken van gezondheidsverschillen op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes en infectieziekten tussen (etnische) bevolkingsgroepen in Amsterdam. De kennis die dit oplevert, moet helpen om gezondheidsproblemen beter aan te pakken en gerichter te behandelen.

Welvaartsziekten

Agyemang doet in Afrika onderzoek naar de gevolgen van de grote trek van het platteland naar de stad voor de gezondheid van de bevolking in West-Afrikaanse landen, met als doel de centrale en lokale overheid te adviseren over gezondheidsrisico’s en verbeterprogramma’s. In Afrika komen ‘westerse’ welvaartsziekten zoals diabetes en hypertensie steeds meer voor, mede doordat het aanbod van fastfood steeds meer toeneemt. Agyemang is betrokken bij programma’s om dorpelingen die zich in de grote steden vestigen, voor te lichten over de gevaren van een ongezonde leefstijl, en bij het ontwikkelen van advies- en preventieprogramma’s voor de stedelijke bevolking.

Agyemang is auteur en mede-auteur van meer dan 230 wetenschappelijk publicaties en diverse boeken. Hij heeft een behoorlijke hoeveelheid grants verworven: een Veni-subsidie voor een internationaal samenwerkingsproject met Engelse onderzoekers op het gebied van hart- en vaatziekten onder etnische minderheden, een grant van de Europese Unie (FP-7) voor de RODAM-studie, en de prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) voor onderzoek naar hoge bloeddruk onder migranten van Afrikaanse origine.