Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. N. De Vries (1960) is benoemd tot hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de immunopathogenese van reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Vries, Niek de, hoogleraar AMC
Foto: Dirk Gillissen

Niek de Vries leidt een onderzoeksteam dat nieuwe technieken ontwikkelt om zogenoemde adaptieve immuun responsen in kaart te brengen. Deze responsen spelen een centrale rol bij veel auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, myositis en vasculitis. Ook spelen zij een belangrijke rol bij bijvoorbeeld geneesmiddelreacties en vaccinaties.

Als hoogleraar zal De Vries zich richten op het verder verdiepen van de inzichten in de immunologische en pathologische processen die zich afspelen in zowel de preklinische als de klinische fasen van bovengenoemde ziekten, in het bijzonder reumatoïde artritis. Zijn onderzoek heeft nadrukkelijk ook een translationeel karakter waarbij toepassingen in de kliniek, op het gebied van diagnose, prognose en therapie bij deze ziekten, al vanaf het eerste moment worden beoogd. 

Over Niek de Vries

De Vries werkt sinds 2002 als reumatoloog in Amsterdam UMC, locatie AMC. Sinds 2011 is hij hoofdopleider Reumatologie in het AMC, sinds 2013 docent in het AMC Teach the teacherprogramma, en sinds 2018 lid van het concilium van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). Verder is hij sinds 2006 coördinator van het Genetics Network Rheumatology Amsterdam (GENRA), sinds 2011 principle investigator in het AMC, en sinds 2016 adviserend lid van de Wetenschappelijk raad van Reade. De Vries zit in het dagelijks bestuur van het Amsterdam Rheumatology & immunology Center (ARC), een samenwerkingsbestand tussen de afdelingen Reumatologie van het AMC, Reade en VUmc.