Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. H.P. Beerlage (1960) is benoemd tot hoogleraar Algemene urologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Beerlage, Harrie, hoogleraar AMC

Harrie Beerlage heeft veel expertise op het gebied van diagnostiek en behandeling van prostaatkanker en hij richt zich op het verbeteren van beeldvorming door middel van echografie bij prostaatkanker. Beerlage is gespecialiseerd in robotchirurgie voor prostaat en nierkanker, en verzorgt trainingen in laparoscopie en robotchirurgie voor urologen en urologen in opleiding in binnen- en buitenland. Op klinisch gebied is de introductie van robotchirurgie op locatie AMC zijn grootste prioriteit, met name bij nierchirurgie. Maar ook ingrepen als lymfeklierdissecties en reconstructieve urologische ingrepen zullen zeer binnenkort robot geassisteerd gaan gebeuren

Nieuwe onderzoekslijn robotchirurgie

Als hoogleraar wordt Beerlage tevens hoofd van de afdeling Urologie. De lopende onderzoekslijnen binnen de oncologische urologie (diagnostiek en behandeling), endourologie en de lijn samen met de voortplantingsgeneeskunde zullen worden bestendigd, daarnaast zal hij een eigen onderzoekslijn op het gebied van de robotchirurgie opzetten. Hierbij zal de aandacht met name uitgaan naar evaluatie van de techniek en de introductie van nieuwe robot systemen. De focus van de afdeling blijft op de minimaal invasieve benadering van met name oncologische aandoeningen. Beerlage richt zich primair op de alliantie tussen AMC en VUMC, maar ook streeft hij naar nauwere samenwerking in de regio in bredere zin, zowel op oncologisch als op niet-oncologisch gebied. In nauwe samenspraak met de collega’s van de locatie VUMC zal gewerkt worden aan een nieuwe gemeenschappelijke opleiding tot uroloog. Ook zal hij betrokken zijn bij het onderwijscurriculum Epicurus, het bachelor- en masterprogramma voor studenten geneeskunde en medische informatiekunde.

Over Harrie Beerlage

Beerlage was sinds 2001 als uroloog werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ’s-Hertogenbosch. Hij was daar gedurende vele jaren opleider Urologie. Daarnaast was en is hij als senior onderzoeker verbonden aan TU Eindhoven. Vanuit ’s-Hertogenbosch begeleidde Beerlage promovendi die als clinici binnen het zogenaamde Impuls programma onderzoek doen in nauwe samenwerking met de TUE. Van 1997–2000 was Beerlage werkzaam in Radboudumc alwaar hij in 1999 promoveerde op het proefschrift getiteld ‘New aspects in diagnosis and minimal invasive treatment of prostate cancer’. Beerlage volgde trainingsstages in de laparoscopie in Leeds, Innsbruck, Baltimore en Leipzig.

Beerlage is voorzitter van de Stichting Werkgroep Endourologie, een stichting ter bevordering van de minimaal invasieve urologie, waaronder (robot geassisteerde) laparoscopie in Nederland. Van 2007 tot 2011 was hij secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Hij is al vele jaren zeer regelmatig betrokken bij de organisatie van inter(nationale) congressen en cursussen en heeft veel ervaring met het demonstreren van live-chirurgie op deze bijeenkomsten.