Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. A.C. van Asten (1968) is benoemd tot hoogleraar Forensic Analytical Chemistry and On-Scene Chemical Analysis aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel wordt gesponsord door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Analytische chemie speelt een cruciale rol in bijna al het hedendaags forensisch onderzoek. Bijvoorbeeld bij strafzaken rond het misbruik van explosieven of rond de illegale productie van en handel in verdovende middelen. Maar chemisch forensisch onderzoek kan ook van grote waarde zijn voor het karakteriseren van microsporen zoals glasdeeltjes, schotresten en vezels of bij het onderzoek naar de oorzaak van een brand.

Direct waardevolle informatie genereren

Op zijn nieuwe leerstoel gaat Arian van Asten zich bezighouden met het ontwikkelen van methodes voor forensisch chemische identificatie en de karakterisering van bewijsmateriaal. Daarnaast gaat hij zich richten op de ontwikkeling van methodes, sensoren en dataplatformen die snelle chemische analyses in het veld mogelijk maken zodat materialen en objecten op bijvoorbeeld een plaats delict meteen onderzocht kunnen worden. Op deze manier kan direct waardevolle informatie worden gegenereerd voor het tactische onderzoek en kan een effectieve keuze worden gemaakt welk bewijsmateriaal voor verdere analyse naar het forensisch laboratorium moet worden gebracht. De wens om ter plekke waardevolle en robuuste chemische analyses op eenvoudige wijze te kunnen uitvoeren leeft niet alleen binnen het forensische onderzoek. Het is ook van belang bij veiligheidsscreenings op bijvoorbeeld luchthavens, het controleren van de inhoud van pakketten en containers, het bepalen van de kwaliteit en authenticiteit van voedsel, en het optimaliseren van productieprocessen in de chemische industrie.  

Naast het doen van onderzoek geeft Van Asten onderwijs op het terrein van de forensische en analytische scheikunde en chemische veldanalyses, vooral aan masterstudenten Forensic Science en binnen de track Analytical Sciences van de master Scheikunde. Ook is hij opleidingsdirecteur van het masterprogramma Forensic Science van de UvA dat door het Instituut voor Interdisciplinaire Studies wordt gecoördineerd.

Over Van Asten

Van Asten is sinds 2012 bijzonder hoogleraar Forensische Analytische Chemie aan de UvA. Ook is hij sinds 2013 co-director van het mede door hem en prof. dr. Maurice Aalders geïnitieerde Co van Ledden Hulsebosch Center van de UvA, het Amsterdamse centrum voor forensische en forensisch medische wetenschap. Van Asten is van 2006 tot 2018 bij het NFI werkzaam geweest na een carrière tien jaar in de chemische industrie. Bij het NFI was Van Asten achtereenvolgens afdelingshoofd Chemie, hoofd van de afdeling Fysische en Chemische Technologie, hoofd van de afdeling Wetenschap, Interdisciplinair onderzoek, Statistiek en Kennismanagement en sinds 2016 als R&D-coördinator. Tot 2016 was hij tevens lid van het management team. Van Asten heeft daarnaast ook diverse complexe en internationale zaakonderzoeken gecoördineerd. In zijn nieuwe hoogleraarsfunctie blijft Van Asten nauw samenwerken met het NFI: één dag per week zal hij daarom zijn werkzaamheden op het gerenommeerde forensische instituut uitvoeren.