Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. S.E. la Fleur (1972) is benoemd tot hoogleraar Neurobiologie van Energiemetabolisme aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Fleur, Susanne La, hoogleraar AMC, Neurobiologie van Energiemetabolisme
Foto: Dirk Gillissen

De prevalentie van obesitas en diabetes is de afgelopen jaren gegroeid tot epidemiologische proporties. Een belangrijke oorzaak van deze metabole verstoringen is de dagelijkse overvloedige inname van vet en suiker. Energie verkregen via voedingstoffen is belangrijk voor het functioneren van de hersenen, echter de hersenen hebben een sterk gelimiteerde energie opslag- of productiecapaciteit en zijn dus afhankelijk van wat er circuleert in de bloedbaan. Door eten te stimuleren kunnen de hersenen voorzien in deze energiebehoefte en daarnaast zijn er verschillende metabole weefsels in het lichaam die energievoorraden kunnen aanleggen, zoals de lever en het vetweefsel die eveneens door de hersenen kunnen worden beïnvloed. Door deze belangrijke rol van de hersenen in de regulatie van eetgedrag en metabolisme kan het ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van obesitas en diabetes.

Susanne la Fleur onderzoekt het verband tussen dieet-samenstelling en de ontwikkeling van obesitas en diabetes, en richt zich daarbij op de rol van de hersenen. Als hoogleraar zal zij zich verder richten op het begrijpen hoe (slechte) dieet-samenstelling en afwijkende eetpatronen de verschillende delen van de hersenen beïnvloeden, en hoe gevonden veranderingen bijdragen aan ontregeling van energiemetabolisme. Zij zal hiermee het translationele onderzoek op het gebied van voeding, hersenen en metabolisme verder intensiveren om klinische problemen te vertalen naar basale onderzoeksvragen en andersom.

Over Susanne la Fleur

La Fleur is sinds 2008 werkzaam als neuroendocrinoloog en principal investigator bij de afdeling Endocrinologie en Metabolisme aan het AMC. Daarnaast leidt ze sinds 2016 een pre-klinische onderzoeksgroep bij het Nederlands Herseninstituut. Ook geeft ze onderwijs aan studenten in het bachelor- en masterprogramma geneeskunde en biomedische wetenschappen van de UvA en begeleidt ze meerdere promovendi.

La Fleur verwierf vele onderzoekssubsidies, waaronder meerdere subsidies van Technologiestichting STW en een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Eerder ontving ze een Vidi- en Veni-subsidie (ZonMW). La Fleur ontving in 2002 de Novo Nordisk prijs van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie en in 2008 de Alan N. Epstein Research Award van de internationale Society for the Study of Ingestive Behavior.

La Fleur houdt op woensdag 4 oktober 2017 haar oratie.