Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. G.K. Hovingh (1974) is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de moleculaire genese en behandeling van atherosclerose, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Hovingh, Kees, hoogleraar AMC, Inwendige geneeskunde, ihb de moelculaire genese en behandeling van atherosclerose
Foto: Dirk Gillissen

Kees Hovingh richt zich in zijn onderzoek op het ontstaan van cardiovasculaire ziekten en de therapieën voor patiënten met cardiovasculaire aandoeningen, met name op stoornissen in de vetstofwisseling. Zijn focus ligt vooral op patiënten met familiaire hypercholesterolemie, een erfelijke aandoening gekenmerkt door een te hoog LDL-cholesterol in het bloed, wat leidt tot hart- en vaatziekten.

Hovingh is oprichter van een internationaal netwerk van behandelaren van patiënten met de homozygote vorm van Familiaire hypercholesterolemie (hoFH), een zeldzame vorm van FH. Deze patiënten maken soms al voor het twintigste levensjaar een hartinfarct door. Hovingh gaat samen met collega’s aanvullende, nieuwe vormen van cholesterolverlagende therapie op internationale schaal evalueren.

Als hoogleraar gaat Hovingh zich bezighouden met onderzoek naar nieuwe genetische factoren in het ontstaan van dyslipidemie (verstoorde verhouding van vetstoffen in het bloed), een onderwerp waar hij reeds langer aan werkt. Uiteindelijk doel van dit onderzoek is nieuwe therapeutische mogelijkheden te ontwikkelen.

Over Kees Hovingh

Hovingh is internist-vasculaire geneeskunde en staflid bij de afdeling Vasculaire Geneeskunde van het AMC. Hij is sinds 2012 hoofd van de Clinical Trial Unit van de afdeling en sinds december 2016 waarnemend hoofd van de afdeling inwendige geneeskunde. Hovingh is visiting professor aan het Imperial College in Londen. Hij ontving in 2016 een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), naast enkele andere landelijke en internationale beurzen. Hovingh haalde in 2015 zijn Master of Business Administration (MBA) aan de Amsterdam Business School.