Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R.M.A. de Bie (1969) is benoemd tot hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Bie, Rob de, hoogleraar AMC, Neurologische Bewegingsstoornissen
Foto: Dirk Gillissen

Neurologische bewegingsstoornissen zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door bewegingsarmoede of overmatige bewegingen. Voorbeelden van veel voorkomende bewegingsstoornissen zijn de ziekte van Parkinson, tremor en dystonie. Rob de Bie focust zich vooral op het verbeteren van de behandeling van Parkinson. Hieronder valt de behandeling met diepe hersenstimulatie, die in het AMC ook bij mensen met andere bewegingsstoornissen wordt toegepast. De Bie heeft diverse grote klinische onderzoeken geïnitieerd en geleid die hebben bijgedragen aan de verbetering van de behandeling van patiënten met Parkinson.

Als hoogleraar gaat De Bie zich richten op het beantwoorden van belangrijke klinische vragen, vaak met behulp van grote klinische trials waarvan het resultaat direct impact heeft op de behandeling. Bijvoorbeeld welke behandeling is het beste voor patiënten met gevorderde Parkinson: diepe hersenstimulatie of continue Parkinsonmedicijnen via een pomp? Hij leidt een groot lopend onderzoek waarin het langetermijneffect van levodopa wordt onderzocht bij 446 Parkinsonpatiënten vanuit zestig Nederlandse ziekenhuizen (www.leapamc.nl). Dit onderzoek is het startpunt geweest voor een Nederlands neurologie onderzoeksnetwerk, waarin nu meerdere projecten lopen.

Over Rob de Bie

De Bie is sinds 2006 werkzaam als neuroloog in het AMC. In 2005 en 2006 volgde hij een klinisch fellowship in bewegingsstoornissen in het Toronto Western Hospital in Canada. Hij leidt de bewegingsstoornissengroep in het AMC en is leider van het programma Neurodegeneratie van het Amsterdam Neuroscience instituut. Naast het onderwijs aan studenten, coassistenten en arts-assistenten in opleiding tot medisch specialist leidt hij ook (internationale) cursussen over bewegingsstoornissen en diepe hersenstimulatie behandeling voor medisch specialisten. De Bie maakt deel uit van de Evidence Based Medicine Review commissie van de International Parkinson and Movement Disorders Society en de richtlijnencommissie voor behandeling van Parkinson bij de American Academy of Neurology.

De Bie is redacteur van Nervus, een online medium voor praktijkgerichte nascholing over Neurologie. Hij publiceerde in tal van wetenschappelijke tijdschriften, onder meer in The Lancet, The New England Journal of Medicine en Neurology. Hij heeft verschillende prijzen gekregen voor zijn werk, zoals van de Amsterdamsche Neurologenvereeniging, de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Parkinson Vereniging.