Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. W.J. Wiersinga (1976) is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder translationele infectieziekten aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA (AMC-UvA).

Wiersinga, Joost, hoogleraar AMC, Inwendige geneeskunde ihb translationele infectieziekten
Foto: Dirk Gillissen

Door onder andere de vergrijzing en toenemende antibioticaresistente is de sterftekans door sepsis (bloedvergiftiging) de afgelopen decennia wereldwijd gestegen. Er is een voorzichtige vooruitgang gaande in het terugdringen van die sterfte door betere diagnostiek en behandeling, en door de implementatie van richtlijnen voor het beleid bij patiënten met sepsis. Joost Wiersinga zet met zijn onderzoek in op het nog verder omlaag brengen van het sterftecijfer. Hij richt zich hiertoe op de pathogenese van sepsis, het identificeren van subgroepen en de ontwikkeling van nieuwe therapeutische targets. Hierbij gebruikt hij verschillende (pre)klinische modellen om het beloop van sepsis te kunnen bestuderen. Zo kijkt hij naar de tropische ziekte melioidosis, een belangrijke veroorzaker van sepsis in Zuidoost-Azië.

Het belang van microbiota

De studie naar microbiota neemt een belangrijke plaats in in Wiersinga’s onderzoek. Micro-organismen zijn in ons hele lichaam aanwezig. Een verstoring van de balans hierin kan aan de basis van een infectie liggen. Microbiota zijn ook van groot belang in het kader optimaal antibioticagebruik en de ontwikkeling van resistentie. Met steun van een ZonMw Vidi-beurs doet Wiersinga hiertoe onderzoek bij patiënten met pneumonie (longontsteking), sepsis en huidinfecties.

Colleges en training

Wiersinga geeft onderwijs aan studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen van de UvA. Hij geeft colleges op het terrein van infectieziekten in zowel de bachelor- als masterfase. Na het behalen van zijn MBA Healthcare management, initieerde hij samen met INSEAD een mini-MBA-training die promovendi helpt hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Over Wiersinga

Wiersinga is internist-infectioloog en hoofd van de afdeling Infectieziekten van het AMC. Naast zijn klinische werkzaamheden is hij principal investigator van de onderzoeksgroep Translationele infectieziekten binnen het Center for Experimental Molecular Medicine (CEMM) van het AMC. Wiersinga is ook hoofdonderzoeker en coördinator van het Marie Curie Innovative Training Network ‘The European Sepsis Academy’, binnen het Horizon2020-programma van de Europese Unie. Daarnaast is hij redacteur bij het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en lid van diverse commissies en werkgroepen. Zo participeert hij in de Nederlandse en internationale richtlijnen voor de behandeling van sepsis en is hij coördinator van de Nederlandse richtlijn voor de behandeling van pneunomie.

Wiersinga houdt op vrijdag 20 oktober 2017 zijn oratie. Het betreft een dubbeloratie samen met Joppe Hovius, die benoemd is tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder vector-overdraagbare infectieziekten.