Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. F.D. Belschak (1969) is benoemd tot hoogleraar Leadership and Change aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Belschak, Frank, hoogleraar FEB, Leadership & Change
Fotograaf: Dirk Gillissen

In zijn onderzoek richt Frank Belschak zich op leiderschap en de invloed hiervan op houding, motivatie en gedrag van werknemers. Hij heeft met name gekeken naar de invloed van ‘duistere’ karaktertrekken zoals machiavellisme en narcisme in de interacties tussen leidinggevende en werknemer. In zijn recente onderzoek bestudeert hij de gevolgen van de ‘giftige’ combinatie van machiavellistische leidinggevenden en machiavellistische werknemers. Ook houdt hij zich bezig met de zoektocht naar effectieve leiderschapsstijlen voor het managen van machiavellistische werknemers, om hun neiging tot onethisch gedrag tegen te gaan en in plaats daarvan gedrag te bevorderen dat de organisatie ten goede komt.

Werknemers stimuleren

Belschak doet ook onderzoek naar proactief gedrag op het werk, wat belangrijk is om te kunnen komen tot verbetering en verandering in organisaties. Zo kijkt hij hoe werknemers gestimuleerd kunnen worden om suggesties voor verbetering te doen en om inefficiënties in werkprocedures en -routines te melden en te verminderen. Als hoogleraar aan de UvA gaat Belschak zijn onderzoek op het terrein van management- en organisatiegedrag voortzetten, met in het bijzonder aandacht voor leiderschap en verandering.

Nieuwe bachelor Business Administration

Naast hoogleraar is Belschak tevens opleidingsdirecteur van de nieuwe bachelor Business Administration. Deze opleiding gaat met ingang van studiejaar 2017-2018 van start gaat aan de UvA en is mede door Belschak – als voorzitter van een hiertoe ingerichte commissie – vormgegeven. Belschak is ook directeur van de verschillende minorprogramma’s binnen de bachelor Business Administration. Hij blijft ook onderwijs verzorgen. Belschalk geeft colleges op het gebied van leiderschap, verandering en organisatiegedrag, met name binnen de master en de executive master Business Administration.

Loopbaan

Belschak is sinds 2006 verbonden aan de Amsterdam Business School (ABS) van de UvA, sinds 2009 als universitair hoofddocent aan de ABS. Hij promoveerde in 2001 op het terrein van de organisatiepsychologie aan de Universiteit van Keulen, waar hij tot 2003 werkzaam bleef als universitair docent. Van 2002 tot 2005 werkte hij als onderzoeker en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. Belschak heeft tal van publicaties op zijn naam staan in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van management en organisatiegedrag, waaronder Journal of Management en Journal of Applied Psychology. Hij publiceerde ook in vooraanstaande marketingtijdschriften zoals Journal of Marketing en Journal of the Academy of Marketing Science.