Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Professor Béatrice Longuenesse bezet in het tweede semester van het academisch jaar 2016-2017 de Spinoza Leerstoel van afdeling Filosofie van de Faculteit der Geesteswetenschappen en geeft twee Spinoza Lezingen over: De 'ik persoon' in Cognitie en Moraliteit.

Kerngegevens van evenement Spinoza Lezing: Verwarrend 'ik'
Datum 11 mei 2017
Tijd 20:15 -22:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Spinoza lezingen - Béatrice Longuenesse
Bron: FGw

Verwarrend ‘ik’

Sommige filosofen beweren dat ‘ik’ de bron van illusies is, bijvoorbeeld de illusie dat ik eerder zelf verantwoordelijk ben voor mijn daden en gedachten dan dat gedachten en daden mij overkomen of in mij plaatsvinden. Lichtenberg hield vol dat “we eerder zouden moeten zeggen ‘het denkt’ of ‘er wordt gedacht’, dan ‘ik denk’”. Volgens diezelfde gedachtegang benadrukte Nietzsche dat “een gedachte komt wanneer hij wil, niet wanneer ik wil”. En toch lijkt het gebruik van ‘ik’ een onmisbaar middel voor ieder individu om naar zichzelf te verwijzen. Wat vertelt het gebruik van ‘ik’ ons over onze relatie met onszelf, met anderen en met de wereld?

Op donderdag 8 juni geeft Béatrice Longuenesse de tweede Spinoza lezing, getiteld 'Twee onwaarschijnlijke bedgenoten: Kant en Freud over Moraliteit'.

Béatrice Longuenesse
Béatrice Longuenesse

De Spinoza Lezingen

De Spinoza Lezingen worden gegeven door spraakmakende denkers van deze tijd. Ze zijn bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie. De teksten van de Spinoza Lezingen worden achteraf gepubliceerd.

Praktische informatie

  • Datum en tijd: donderdag 11 mei 2017 om 20.15 uur
    (zaal open vanaf 19.30 uur)
  • De toegang is gratis (reserveren is niet nodig)
  • Taal: voertaal is Engels 

Voor informatie kunt u mailen naar secr.wijs-fgw@uva.nl.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam