Laatste update van deze pagina: 20 mei.
Vragen over financiën
-
Ik kom door de crisis in de problemen met het betalen van collegeld of mijn huur, op welke manieren kan ik hulp krijgen?
Elke situatie is anders, daarom zijn er meerdere oplossingen mogelijk.
Doe een aanvraag voor het noodfonds
Studenten van de UvA die financiële hulp nodig hebben vanwege de Russische inval in Oekraïne, kunnen terecht bij een noodfonds. Een tegemoetkoming uit het fonds is voor 100 procent een gift. Studenten hoeven dit bedrag dus niet terug te betalen.
Het fonds is opgebouwd uit een crowdfundingsactie en een bijdrage van het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF).Als je een bijdrage nodig hebt, maak je eerst een afspraak met een studentendecaan. Na een gesprek bepalen jullie samen wat er verder nodig is om een aanvraag in te dienen.
Aanvragen kunnen gedurende academisch jaar 2021-2022 worden ingediend onder de volgende voorwaarden:
- Je staat ingeschreven als student aan de UvA;
- Je hebt de Oekraïense, Russische of Wit-Russische nationaliteit
- Bestaande regelingen zijn niet of onvoldoende op jouw situatie van toepassing;
- Er is aantoonbare acute financiële nood, gerelateerd aan de inval in Oekraïne.
Voor een korte vraag of bij spoed kun je bellen met een studentendecaan op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur via +31 (0)20 525 1401. Kies in het keuzemenu voor de optie 'Telefonisch spreekuur decanen'.
Andere mogelijkheden
Vraag een betalingsregeling aan
Kan je het collegegeld niet betalen of heb je meerdere termijnen achterstand? Dan kan je zelf een betalingsregeling aanvragen.Problemen met huur?
Neem contact op met een studentendecaan. Jullie kijken samen naar de hulp die nodig is.Noodlening aanvragen
Naast het noodfonds heeft de UvA een extra voorziening ingericht die mogelijk kan helpen bij acute geldnood. Studenten kunnen eenmalig een noodlening van €500,- euro aanvragen, die op korte termijn kan worden verstrekt. De studenten die het betreft, ontvangen per mail meer informatie van hun opleiding. Om de lening aan te vragen kunnen de getroffen studenten dit formulier invullen en sturen naar hardship-support@uva.nl.Let op: dit mailadres is bedoeld voor het indienen van een aanvraag voor de lening. Voor andere vragen kun je terecht bij een studieadviseur of je eigen opleiding. Kijk hieronder voor meer informatie.
-
Komen Oekraïense studenten in aanmerking voor het wettelijk collegegeldtarief (i.p.v. het instellingscollegegeld)?
Alle veertien universiteiten in Nederland verlagen voor het collegejaar 2022-2023 het collegegeld voor Oekraïense studenten. Op dit moment onderzoeken we hoe een verlaging kan worden gerealiseerd.
-
Waarom bieden jullie naast hulp aan Oekraïense studenten, ook hulp aan Russische en Wit-Russische studenten?
We voelen een verantwoordelijkheid voor al onze studenten. Naast studenten uit Oekraïne kunnen daarom ook studenten uit Rusland en Wit-Rusland een aanvraag doen bij het fonds. Zij vormen een onderdeel van onze academische gemeenschap en worden niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de Russische inval. De minister van OCW heeft dit ook expliciet aan universiteiten gevraagd. Vandaar dat wij de noodhulp aan zittende studenten op dit moment zonder aanziens des persoons verstrekken.
Vragen over visa en verblijf
-
Wat betekent de invasie voor mijn (toekomstige) verblijfsvergunning?
De IND is coulant voor studenten of medewerkers uit de Oekraïne van wie de vergunning afloopt. We raden je aan hiervoor de website van de IND in de gaten te houden.
Vragen over studeren aan de UvA
-
Ik maak me zorgen door de oorlog en ben bang studievertraging op te lopen. Wat kan ik doen?
Studenten die uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland komen en degenen met familie of vrienden in de regio maken zich veel zorgen. Dat kan van invloed zijn op je studievoortgang. In de onderwijs- en examenregelingen en de Regeling Profileringsfonds zijn bepalingen opgenomen waarbij (bijzondere) persoonlijke omstandigheden meegewogen (kunnen) worden. We benaderen studenten actief om hierover in gesprek te gaan met een studieadviseur en/of hun persoonlijke omstandigheden te melden bij de studentendecaan.
Zie ook: Studentendecanen en studieadviseur.
-
Ik ben een gevluchte student uit Oekraïne en wil graag aan de UvA onderwijs volgen. Welke opties zijn er?
We vinden het belangrijk dat Oekraïnse studenten een plek kunnen krijgen in het hoger onderwijs in Nederland. De Rijksoverheid werkt aan verschillende initiatieven. Als we hier meer over weten, communiceren we dat op deze pagina.
-
Kan de inschrijfdeadline voor mijn opleiding verplaatst worden?
We raden je aan contact op te nemen met de opleiding waar het om gaat. Samen kunnen jullie naar een geschikte oplossing zoeken.
-
Ik ben een student uit Rusland of Wit-Rusland. Kan ik mij nog aanmelden voor het nieuwe academische jaar?
Op dit moment kunnen Russische en Wit-Russische studenten zich nog steeds aanmelden voor een studie aan de UvA als de inschrijfdeadline nog niet verstreken is.
Als er vanuit de Rijksoverheid wijzigingen in dit beleid worden afgekondigd, dan wordt dat op deze pagina aangepast.
We raden je aan om de website van de Rijksoverheid en de website van de IND goed in de gaten te houden.
-
Kan de exchange met Russische instituten doorgaan?
Eerder werd al besloten alle samenwerking met Russische instellingen te bevriezen. Dit heeft tot gevolg dat de studentenuitwisseling met instellingen uit Rusland voor het eerste semester 2022/2023 niet door kan gaan.
-
Ik ben een gevluchte student, kan ik gebruikmaken van de bibliotheek?
Student-vluchtelingen krijgen een kosteloos een bibliotheekpas als ze hun paspoort of identiteitskaart laten zien bij de balie van de bibliotheek. Daarmee hebben ze onbeperkt toegang tot de locaties evenals toegang tot wifi/internet. Student-vluchtelingen die zich hebben gemeld bij Student Services met het verzoek tot inschrijving als student, krijgen vanaf het moment dat het verzoek is ingediend, een bibliotheekpas. De student hoeft dus niet de uitkomst van de aanmeld- en inschrijfprocedure af te wachten.
Vragen over welzijn en veiligheid
-
Ik kamp vanwege de invasie in Oekraïne met mentale problemen of wil graag met iemand over de situatie praten. Waar kan ik terecht?
Voor studenten:
De situatie heeft een grote impact op het welzijn van studenten in onze gemeenschap. Uiteraard voor degenen met familie of vrienden in de regio, maar ook voor studenten die meeleven en bezorgd zijn.
- Heb je vragen, maak je je zorgen of loop je tegen problemen aan? Neem dan contact op met jouw studieadviseur of de studentendecaan.
- Heb je last van stress of negatieve gevoelens? Er zijn verschillende initiatieven binnen de UvA die hulp kunnen bieden. Bekijk de initiatieven.
Voor medewerkers:
De situatie heeft een grote impact op het welzijn van onderzoekers, docenten en andere medewerkers in onze UvA-gemeenschap. Uiteraard voor degenen met familie of vrienden in de regio, maar ook voor medewerkers die meeleven en bezorgd zijn.
- Heb je vragen, maak je je zorgen of loop je tegen problemen aan? Neem dan contact op met jouw leidinggevende.
- Medewerkers met Oekraïense, Russische of Wit-Russische nationaliteit kunnen zich met vragen ook wenden tot de HR-adviseurs van hun faculteit.
-
Bij welke andere organisaties kunnen wetenschappers terecht?
De UvA is actief lid van verschillende organisaties waar wetenschappers terechtkunnen voor hulp: