Oekraïne

De UvA is geschokt door en veroordeelt de Russische inval in Oekraïne. We leven mee met iedereen die getroffen is door deze verschrikkelijke oorlog en willen helpen waar dat kan. We staan in nauw contact met de studenten en medewerkers uit de regio die hier werken en studeren. Alle lopende samenwerkingen met Russische (academische) instellingen zijn bevroren en we gaan geen nieuwe overeenkomsten aan.

Laatste update van deze pagina: 20 mei.

Vragen over financiën

• Ik kom door de crisis in de problemen met het betalen van collegeld of mijn huur, op welke manieren kan ik hulp krijgen?

Elke situatie is anders, daarom zijn er meerdere oplossingen mogelijk.

Doe een aanvraag voor het noodfonds

Studenten van de UvA die financiële hulp nodig hebben vanwege de Russische inval in Oekraïne, kunnen terecht bij een noodfonds. Een tegemoetkoming uit het fonds is voor 100 procent een gift. Studenten hoeven dit bedrag dus niet terug te betalen.

Het fonds is opgebouwd uit een crowdfundingsactie en een bijdrage van het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF).

Als je een bijdrage nodig hebt, maak je eerst een afspraak met een studentendecaan. Na een gesprek bepalen jullie samen wat er verder nodig is om een aanvraag in te dienen.

Aanvragen kunnen gedurende academisch jaar 2021-2022 worden ingediend onder de volgende voorwaarden:

• Je staat ingeschreven als student aan de UvA;
    • Je hebt de Oekraïense, Russische of Wit-Russische nationaliteit
    • Bestaande regelingen zijn niet of onvoldoende op jouw situatie van toepassing;
    • Er is aantoonbare acute financiële nood, gerelateerd aan de inval in Oekraïne.

Voor een korte vraag of bij spoed kun je bellen met een studentendecaan op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur via +31 (0)20 525 1401. Kies in het keuzemenu voor de optie 'Telefonisch spreekuur decanen'.

Andere mogelijkheden

Vraag een betalingsregeling aan
    Kan je het collegegeld niet betalen of heb je meerdere termijnen achterstand? Dan kan je zelf een betalingsregeling aanvragen.

Problemen met huur?
    Neem contact op met een studentendecaan. Jullie kijken samen naar de hulp die nodig is.

Noodlening aanvragen
    Naast het noodfonds heeft de UvA een extra voorziening ingericht die mogelijk kan helpen bij acute geldnood. Studenten kunnen eenmalig een noodlening van €500,- euro aanvragen, die op korte termijn kan worden verstrekt. De studenten die het betreft, ontvangen per mail meer informatie van hun opleiding. Om de lening aan te vragen kunnen de getroffen studenten dit formulier invullen en sturen naar hardship-support@uva.nl

Let op: dit mailadres is bedoeld voor het indienen van een aanvraag voor de lening. Voor andere vragen kun je terecht bij een studieadviseur of je eigen opleiding. Kijk hieronder voor meer informatie.

• Komen Oekraïense studenten in aanmerking voor het wettelijk collegegeldtarief (i.p.v. het instellingscollegegeld)?

Alle veertien universiteiten in Nederland verlagen voor het collegejaar 2022-2023 het collegegeld voor Oekraïense studenten. Op dit moment onderzoeken we hoe een verlaging kan worden gerealiseerd.

• Waarom bieden jullie naast hulp aan Oekraïense studenten, ook hulp aan Russische en Wit-Russische studenten?

We voelen een verantwoordelijkheid voor al onze studenten. Naast studenten uit Oekraïne kunnen daarom ook studenten uit Rusland en Wit-Rusland een aanvraag doen bij het fonds. Zij vormen een onderdeel van onze academische gemeenschap en worden niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de Russische inval. De minister van OCW heeft dit ook expliciet aan universiteiten gevraagd. Vandaar dat wij de noodhulp aan zittende studenten op dit moment zonder aanziens des persoons verstrekken.

Vragen over visa en verblijf

Vragen over studeren aan de UvA

Vragen over welzijn en veiligheid

Vragen over reizen

Iemand helpen? Kom in actie

Expertpagina

Verschillende UvA-wetenschappers kunnen vanuit hun discipline en expertise duiding geven aan de oorlog in Oekraïne. Een selectie van wetenschappers is te vinden op een speciale expertpagina van UvA Persvoorlichting.

Samenwerking in Amsterdam

We staan in contact met de gemeente Amsterdam voor eventuele hulpvragen die binnenkomen en specifiek voor ons gelden. Daarnaast is er regelmatig overleg met de overige Amsterdamse hogescholen en universiteit over initiatieven waarin gezamenlijk opgetrokken kan worden, ook richting de gemeente. Denk hierbij aan taalonderwijs, summer schools en het aanbod van studieplekken.