Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Onderwijs in collegejaar 2021/2022

Ons uitgangspunt voor het collegejaar 2021-2022 is ‘terug naar normaal’: onderwijs op de campus. Alle (internationale) studenten worden dus weer in Amsterdam verwacht. Roosters en planningen worden op dit moment gemaakt en de komende tijd gecommuniceerd door de opleidingen.

Natuurlijk zijn we afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en volgen we richtlijnen van de Rijksoverheid als die veranderen. Als de aanwezigheid voor 2021-2022 verandert, ontvang je hierover op tijd bericht. 

Veelgestelde vragen

 • Waarom kiest de UvA ervoor om iedereen naar de campus te laten komen?

  Aanwezigheid op de campus is essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs. Studeren betekent ook elkaar ontmoeten en samenwerken. We zijn dan ook blij dat het kabinet aangeeft te verwachten dat we straks weer veilig naar de campus kunnen. Gedurende de coronacrisis hebben we steeds het advies van de Rijksoverheid en het RIVM opgevolgd. Uit zorg voor de veiligheid van onze studenten en medewerkers. Dat doen we nu dus ook.

 • Voor studenten: Ben ik verplicht om naar de campus te komen?

  De normale aanwezigheidsplicht zal gelden, ook voor buitenlandse studenten. Alleen in bijzondere gevallen zoals buitenlandse studenten die vanwege reisbeperkingen niet naar Amsterdam mogen komen, kunnen opleidingen zoeken naar extra mogelijkheden om hen toch onderwijs te laten volgen.

 • Voor medewerkers: Worden alle medewerkers op de campus verwacht vanaf september?

  Het uitgangspunt voor de UvA is terug naar onderwijs op de campus en elkaar ontmoeten. Dat betekent dat aanwezigheid voor het geven van onderwijs vereist is, en dat er weer meer tijd en ruimte op de campus kan worden doorgebracht om te werken en samen te werken. Wij hopen dat alle medewerkers daarvan gebruik zullen maken vanaf september.

 • Kan al het onderwijs weer op de campus plaatsvinden?

  Het kabinet verwacht dat de 1.5 meter maatregel in het hoger onderwijs op 16 augustus verdwijnt. We bereiden ons daarom voor op het komende collegejaar waarin er geen beperkende maatregelen meer gelden – dit scenario is het uitgangspunt. Al het onderwijs kan dan weer op de campus plaatsvinden. Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat de coronacijfers verslechteren en er toch nog maatregelen nodig zijn, dan zullen wij ons daarop moeten aanpassen.

 • Welke maatregelen gelden nog wel in september?

  Ook in het nieuwe academische jaar blijven sommige van de basismaatregelen gelden. Wij roepen iedereen op om de hygiëneregels niet te vergeten, thuis te blijven bij klachten en, een zelftest te doen voor je naar de campus komt. Wij zullen ook zorgen voor extra schoonmaak en voldoende middelen om voor een hygienische werk- en studieplek te zorgen.

 • Moet ik een vaccinatiebewijs of testuitslag laten zien als ik naar de campus kom?

  De verwachting is dat rond september alle volwassenen gevaccineerd kunnen zijn. Wij hopen dat iedereen die aan de UvA studeert en werkt ervoor kiest om dat te doen, maar het blijft een vrije keuze. Een vaccinatiebewijs zullen wij dus niet vragen. Ook een negatief testbewijs wordt niet gevraagd. We gaan ervanuit dat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt om verdere besmettingen tegen te gaan. Heb je klachten? Blijf dan thuis en vraag een test aan bij de GGD.

 • Is het in collegejaar 2021-2022 nog mogelijk toegelaten te worden op basis van de 'zachte knip?'

  De ‘zachte knip’, die ervoor zorgt dat studenten met (beperkte) vertraging aan een master-opleiding kunnen beginnen, geldt ook in 2021-2022 . Als richtlijn wordt gehanteerd dat de vertraging in de bachelor niet meer dan 15 EC mag zijn, omdat er anders geen studeerbaar programma overblijft (er moeten dan teveel punten in de masterfase worden behaald).

  De zachte knip geldt voor studenten met een vooropleiding uit de EER. Voor studenten met een vooropleiding uit niet EER-landen blijft de harde knip gelden. Dit geldt voor EER- en niet-EER -studenten.

  Voor schakelstudenten is eerder al bepaald dat zij collegegeld voor de masteropleiding (hoofdinschrijving) betalen en de vergoeding voor het schakeltraject niet hoeven te voldoen als ze vanuit een schakelprogramma doorstromen naar de masteropleiding. Studenten in de bacheloropleiding die op basis van de zachte knip doorstromen naar een schakeltraject, betalen alleen het collegegeld voor de bacheloropleiding en worden niet aangeslagen voor de vergoeding van het schakeltraject. Eventueel te veel betaalde vergoeding voor het schakeltraject zal worden verrekend of teruggestort. Deze richtlijn geldt in eerste instantie voor doorstroming binnen de UvA.

 • Wat als het aantal besmettingen in Nederland weer toeneemt?

  Het voornemen om ‘terug naar normaal’ onderwijs te gaan is gebaseerd op de huidige ontwikkelingen. Wij zijn optimistisch, maar houden ook rekening met een scenario waarin het minder voorspoedig zal gaan en wij (deels of tijdelijk) terug moeten naar online onderwijs. Als dit het geval is, laten we je dat zo snel mogelijk weten.

Informatie per studie

Informatie over roosters, aanwezigheid en maatregelen kunnen per opleiding verschillen. De komende tijd zal je opleiding of faculteit je daarover informeren. Kies je interessegebied/studie voor meer informatie per studie.

 • Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica / Interdisciplinair

  Hoe ziet het studieprogramma eruit komend collegejaar?

  Uitgangspunt is: Op de campus als het kan, online omdat het kan

  We leveren volledig onderwijs. Als de dan geldende coronamaatregelen het toelaten, volg je het onderwijs op onze campus. Zijn de maatregelen op dat moment toch weer strenger, dan gaat het onderwijs online door. Practica vinden wel plaats op de campus.

  Of je nu online of fysiek onderwijs volgt: we stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat jij het beste uit je studie haalt.

  Zodra er nieuws te melden is, lees je dat op deze pagina.