10.000 open access artikelen van Nederlandse academici

Dankzij kortingen op publicatievergoeding

17 november 2017

Volgens het zojuist gepresenteerde regeerakkoord worden 'open science’ en ‘open access’ de norm in wetenschappelijk onderzoek. De afgelopen jaren is er al veel gedaan om naar dit doel toe te werken. De opmars heeft nu een nieuwe mijlpaal bereikt: het aantal open access artikelen van Nederlandse onderzoekers bij traditionele uitgevers heeft onlangs de 10.000 aangetikt.

In de afgelopen tweeëneenhalf jaar is met een groeiend aantal uitgevers een open access akkoord gesloten, waardoor de toename van het aantal gepubliceerde open access artikelen versneld is. In veertien overeenkomsten tussen de gezamenlijke universiteiten en uitgevers is een alinea over open access toegevoegd. Voor ca. 8.000 tijdschrifttitels is een korting op de publicatievergoeding bedongen, vaak van 100%. Met vallen en opstaan werd de workflow en de communicatie naar onderzoekers de afgelopen periode beter ingericht. Dit alles heeft erin geresulteerd dat het aantal open access artikelen bij deze uitgevers nu de mijlpaal van 10.000 heeft bereikt.

UvA

Het aandeel van UvA-onderzoekers hierin is naar schatting 14%. Sinds kort prijkt het open access-logo ook op de publicatietab van de de UvA-medewerkerspagina (voorbeeld) bij alle publicaties die wereldwijd openbaar zijn. Voor medewerkers van de UvA zijn deze open access financieringsmogelijkheden beschikbaar.

Toekomst

Ondanks deze successen is er nog veel werk aan de winkel om open access publiceren binnen de huidige abonnementsvorm volledig te doen slagen. In dit najaar starten er weer nieuwe onderhandelingen tussen de Nederlandse universiteiten en verschillende uitgevers om open access nog een stap verder te brengen. Door heldere informatie over de overeenkomsten via het nationale platform openaccess.nl en een inventarisatie van beschikbare titels in de Journal Browser zal open access de komende jaren nog verder worden omarmd.

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA