Op zoek naar de chemie van degradatie onder invloed van licht

21 november 2017

Een multidisciplinair team gecoördineerd door Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam gaat met financiering van NWO een 'gereedschapskist' ontwikkelen om te kunnen onderzoeken hoe materialen degraderen onder invloed van licht. Dit zal nieuwe inzichten opleveren die kunnen helpen om kunstvoorwerpen te beschermen, waterzuivering te verbeteren en de veiligheid van voedingsmiddelen te verhogen.

Het project wordt TooCold genoemd: een acronym voor 'Toolbox for studying the Chemistry Of Light-induced Degradation'. Er werken onderzoekers aan mee van het Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) en het  (IBED) van de Universiteit Amsterdam, en van de divisie voor Bioanalytical Chemistry en de sectie Biophotonics and Medical Imaging, beiden van de Vrije Universiteit (VU).

Combineren

De coördinatie van het project is in handen van prof.dr.ing. Maarten van Bommel, die zowel bij de  Faculteit der Geesteswetenschappen en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie is aangesteld. Het TooCOLD team zal geavanceerde technieken voor chemische analyse combineren met intelligente data-analyse en met methoden voor blootstelling aan licht, om zo fundamenteel inzicht te verschaffen in de degradatiemechanismen van een breed scala aan materialen en mengsels. Het project vindt plaats in samenwerking met vele academische en industriële partners.

Beeld: HIMS.

Gepubliceerd door  HIMS