Rechtsgeleerdheid

Bij ons ben je jurist vanaf dag één. Om een succesvol academisch jurist te worden, is het belangrijk goed te begrijpen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Daarom kun je in je eerste studiejaar bijvoorbeeld praktijkcolleges volgen van bekende namen uit de rechtspraktijk of de bestuurlijke wereld, en kun je ervaring opdoen bij ons ‘virtuele advocatenkantoor’: de Amsterdam Law Firm.Jurist vanaf dag één
 

 • Jurist vanaf dag één - je leert  kritisch denken èn werken als jurist
 • Brede kijk op het vakgebied: het recht in Europese en internationale context én in relatie tot andere vakgebieden
 • Amsterdam Law Firm - praktisch aan de slag in ons 'virtueel advocatenkantoor'
 • Persoonlijke begeleiding en samenwerken in een vaste jaargroep
   
Video wordt geladen..
-

Rechtenstudenten vertellen over hun studie aan de UvA.

Aansluiting op de praktijk

Je krijgt tijdens het vak ‘Zicht op de rechtspraktijk’ college van professionals die in Amsterdam als jurist werkzaam zijn. Denk aan advocaten en rechters, maar ook aan mensenrechtenexperts, journalisten en politici. Hier leer je wat er allemaal komt kijken bij de toepassing van het recht. Je ontdekt hoe lastig het vaak is de feiten vast te stellen. Als je de eerste helft van het studiejaar goed hebt doorlopen, ben je klaar voor het echte werk in de Amsterdam Law Firm.

Naast een sterke focus op de praktijk zorgen we ook voor een goede verbinding tussen ons onderwijs en onderzoek.

Persoonlijke begeleiding en veel extra’s

Tijdens je hele studie krijg je individuele studiebegeleiding, afgestemd op jouw behoefte en de fase in je studie. Daarnaast bieden we veel extra’s, zoals de TopLunches: deze bijeenkomsten laten zien wat je naast je studie kunt doen om je kans op een goede stage en baan te vergroten. Tijdens de TopLunches vertellen recruiters en deskundigen onder meer over de rechtspraktijk, beroepsoriëntatie en loopbaanbegeleiding.

Om alles uit je bachelor Rechtsgeleerdheid te halen en extra uitgedaagd te worden, kun je vanaf het eerste jaar al lid worden van het Amsterdam Honours College of Law (Honourscollege).

Stap voor stap bereiden we je voor op een mooie carrière. Als je na het behalen van je bachelor Rechtsgeleerdheid ook een van onze masters succesvol afrondt, kom je in aanmerking voor een vervolgopleiding. Onze afgestudeerden werken o.a. in het bedrijfsleven, bij financiële instellingen, in de politiek, bij de rechtbank en bij de overheid.

Video wordt geladen..

Bij de Amsterdam Law Firm werk je samen aan echte zaken.

Is rechten studeren iets voor jou?

Heb je een talent voor het bemiddelen bij lastige conflicten? Of vind je het interessant om te weten hoe je een rechter in de rechtszaal kunt overtuigen? Welk pad moet worden bewandeld bij medische fouten? Of hoe het nu zit met Instagram en jouw privacy? Dan is rechten studeren vast iets voor jou.

De studie is interessant als je een van de maatschappelijk georiënteerde profielen volgt op de middelbare school, maar ook de meer exacte profielen vormen een prima basis; succesvolle juristen moeten analytisch en logisch kunnen denken. Bèta-kennis komt dus goed van pas. 

Met een vwo-diploma (bijna) op zak kun je je direct aanmelden. Als je een internationaal equivalent van het vwo-diploma hebt, een hbo-propedeuse of een voltooide hbo-opleiding, dan gelden andere richtlijnen. Kom naar een van onze open dagen of word Student voor een Dag voor een eerste kennismaking!

 

‘Tijdens je studie kom je erachter dat het recht overal is.’

Vakken en diploma

Per studiejaar kun je 60 punten halen en je ontvangt een bachelordiploma bij een totaal van 180. In principe kun je dus afstuderen nadat je drie studiejaren succesvol hebt afgerond en een afsluitende scriptie hebt geschreven.

Tijdens het bachelorprogramma volg je vakken die zowel theoretisch als praktijkgericht zijn:

 • Jaar 1: inleiding tot het recht
  Je volgt onder meer het vak ‘Zicht op de rechtspraktijk’ en inleidende vakken en leert veel over het recht in relatie tot het menselijk gedrag. Doe praktijkervaring op bij de Amsterdam Law Firm en/of word lid van het Honourscollege.

 • Jaar 2: verdieping en nieuwe vakken
  In het tweede jaar krijg je verdiepende en nieuwe vakken, onder meer aansprakelijkheidsrecht en internationaal recht. Aan het einde van het jaar kun je kiezen uit: de oefenrechtbank, arbeidsrecht of informatierecht.

 • Jaar 3: eigen invulling en nieuwe vakken
  Je kunt in het derde jaar een half jaar naar eigen keus invullen. Afsluitend schrijf je je bachelorscriptie.

Vervolg en specialisaties

Veel van onze studenten kiezen na het behalen van de titel Bachelor of Laws (LLB) voor een van onze juridische masters. Je kunt voor verdere wetenschappelijke specialisatie gaan of juist de verbreding zoeken.

Waarom de UvA?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor de UvA

1. Hoge kwaliteit

De UvA behoort tot de top van Europese universiteiten. Ook maken we deel uit van de League of European Research Universities (LERU) met o.a. de University of Cambridge en University of Oxford.

2. Rijke traditie, sterk verweven met de stad

Tolerante, open en internationale academische traditie, teruggaand tot 1632. Toen was de universiteit al nauw verweven met de stad.

3. Toekomstperspectieven

Amsterdam huisvest talrijke (internationale) bedrijven en instellingen: interessant voor het vinden van een stageplek en een baan. Daarnaast stimuleren we studenten deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma.

4. Onderzoeksuniversiteit

Toonaangevend en baanbrekend onderzoek in alle wetenschapsgebieden. Interessant zijn de onderzoeksmasters die de UvA biedt in vrijwel alle disciplines. Dé voorbereiding op een promotietraject.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op of raadpleeg onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Kerngegevens


Diploma
LLB Rechtsgeleerdheid
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50700

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid