Kijk de UvA Oktober 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Bram Belloni

De zaak-Kashoggi speelt nu ook buiten Turkije

Westerse bedrijven en zakenmensen nemen afstand van Saudi-Arabië vanwege de affaire-Khashoggi. De journalist is verdwenen na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul en volgens Turkije vermoord door een door Saudi-Arabië ingevlogen 'doodseskader'. De Turken zouden audiobewijs van de moord hebben. Simone Weimans duikt in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' met Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts in de zaak.

Saoedische komiek blijft onbevreesde criticus van kroonprins Bin Salman

Welke Saoedi durft nog kritiek te hebben op kroonprins Mohammad Bin Salman? Jamal Khashoggi, die bekend stond als gematigd criticus van de Saoedische kroonprins, wordt vermist sinds hij op klaarlichte dag het consulaat van zijn land in Istanbul is binnengelopen. Inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen dat hij zou zijn vermoord. Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts spreekt hierover met EenVandaag, Bureau Buitenland en BNR. 

Cody Hochstenbach

Stop woonbeleid dat huizenprijzen opdrijft en grijp de wooncrisis niet aan om maar rücksichtslos te bouwen

Breng koopsector tot rust door van huren weer een betaalbaar en toegankelijk alternatief te maken, dat stelt onderzoeker Stadsgeografie Cody Hochstenbach in een opiniestuk in de Volkskrant.

Gijs Schumacher

De Tweede Kamerfractie van D66 vergadert op dinsdag 9 oktober 2018 over de vraag wie Alexander Pechtold moet opvolgen als fractievoorzitter. In het programma 'Leiderschapswissels in de politiek' beantwoorden UvA Politicoloog Gijs Schumacher en communicatie-deskundige Ernst van Splunter vragen over de leiderschapswissel bij D66. Ook tussenpausen, timing en partijbaleid komen aan bod. Wie denken zij dat de nieuwe opvolger wordt?  

mw. prof. dr. Beate Völker, hoogleraar FMG, Sociology, especiallt the study of Labour and social inequality

680 Facebookvrienden? De meesten hebben maar drie echt goede vrienden

Vriendschap is dit jaar het thema van de kinderboekenweek. Iets waar haast iedereen over mee kan praten. Als man veel vriendschappen met vrouwen? Dan ben je een uitzondering. Opleiding, leeftijd en sekse: we kiezen vrienden die op ons lijken, zegt Beate Volker, hoogleraar Sociologie, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers

M.C.C.J. Reesink

Straks zelf kiezen hoe je Netflix-serie eindigt

Netflix gaat jou laten bepalen hoe een aflevering in je favoriete serie eindigt. Volgens de Amerikaanse website Bloomberg is de streamingdienst bezig met een aantal speciale afleveringen, waarbij de kijker een keuzemoment krijgt voorgeschoteld. Die bepaalt vervolgens hoe het verhaal verder gaat. Maarten Reesink, docent mediastudies, zet zijn vraagtekens bij dit nieuwe concept: "zelf mogen kiezen haalt de spanning weg, terwijl dat is waar je voor kijkt.".

T.M.T. Coolen

Burn-out: als het te zwaar wordt om iemand te zijn

Te veel stress of een te hoge werkdruk wordt vaak als oorzaak aangewezen voor een burn-out. Maar volgens cultuurfilosoof Maarten Coolen is er iets anders aan de hand. ‘Een burn-out treedt op als je het verhaal over je eigen identiteit niet meer kunt volhouden.’

Jan Latten

Bevolkingsdebat is oude wijn in nieuwe zakken

Waarom worden in Nederland zaken die al uitvoerig besproken zijn toch altijd weer als ‘taboe’ ontdekt? Bevolkingspolitiek is terug op de agenda. Paul Scheffer en Jan Latten pleitten vurig voor politieke aandacht voor het ‘bevolkingsvraagstuk’ en sturend optreden van de overheid hierin – met succes: premier Rutte heeft een onderzoek toegezegd.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

18 oktober 2018