Kijk de UvA Januari 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

T.M.T. Coolen

'We moeten rustig zijn met onze onrust'

De woorden ‘stress’ of ‘werkdruk’ vallen niet, als Cultuurfilosoof Maarten Coolen over burn-outs spreekt. Volgens hem is de mens met een burn-out existentieel opgebrand: het verhaal over wie hij is stokt. Je hebt het gevoel dat je niemand meer bent. In plaats van allemaal in ons eentje de Happinez lezen, zouden we collectief aan zingeving moeten doen.

Hanco Jürgens / Duitslandstudies

De drie van Breda

Oorlogsmisdadigers die levenslang hadden en die na verloop van jaren uit humanitaire overwegingen moesten worden vrijgelaten. Er waren in Nederland minstens zoveel mensen voor als tegen de vrijlating. En nu blijkt er ook invloed uitgeoefend te zijn ten bate van clementie door een ware Duitse lobby. De Duitse journalist en historicus Felix Bohr is samen met Duitslandhistoricus Hanco Jurgens te gast.

Rutte: 'Europese verkiezingen zijn niet zo relevant'

Mark Rutte deed een opvallende uitspraak in het programma Buitenhof. Volgens Rutte heeft het Europees parlement wel een functie, maar zijn de nationale verkiezingen belangrijker. "De Europese verkiezingen, ja, die vind ik niet zo relevant." Lammert de Bruin gaat bij een aantal experts te rade. Is de mening van Rutte terecht? Europa-deskundige Hanco Jürgens vindt de Europese parlementsverkiezingen wel degelijk van belang. "Het begint al met de benoeming van de Spitzenkandidaten voor de verkiezingen."

Van Dolen

Mysterieuze eigenaar Insta-ei heeft goud in handen met miljoenen likes en volgers

Viral gaan op social media is een lastige klus en er geld mee verdienen nog veel lastiger, maar het kan. Op Instagram haalde een account miljoenen volgers met de foto van een ei. Dat de recordpoging slaagde, is volgens UvA-hoogleraar Marketing Willemijn Van Dolen,  mogelijk te danken aan het feit dat het zo’n onhaalbare missie leek. "Het was een soort van 'jij durft', en mensen vinden een underdog grappig en sympathiek."

Bram Belloni

Leegloop expats uit Saoedi-Arabië

De Saoedische prins Mohammed bin Salman ziet de afgelopen maanden de ene na de andere buitenlandse topmanager zijn land verlaten. Deze expats zijn uit het westen gehaald, met bundels oliedollars, om de ambitieuze economische doelstellingen van Saoedi-Arabië vorm te geven. Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts over de redenen van vertrek van de vele buitenlanders uit het koninkrijk.

Liza Mugge

'Door deeltijdwerkende vrouw loopt samenleving miljarden mis'

Het is een trend die maar niet uit de mode raakt: deeltijd werken. Sander Schimmelpenninck bespreekt met politicoloog dr. Liza Mügge (UvA) waar het mis gaat. Belangrijk, want de arbeidsmarkt, de schatkist, de samenleving en niet in de laatste plaats vrouwen zélf zijn gebaat bij meer voltijd functies.

Louise Elffers

Scholen bevorderen klassieke statusstrijd

Kinderen met hoger opgeleide ouders hebben op school betere kansen dan kinderen uit een lager opgeleid milieu. De kloof wordt groter op de middelbare school, zegt Louise Elffers, die bij de UvA onderzoek doet naar dit thema. 'Als kinderen in groep acht gelijk presteren, is het verschil in doorverwijzing afhankelijk van het opleidingsniveau van ouders. Kinderen uit lager opgeleide gezinnen worden bij een gelijk prestatieniveau vaker naar vmbo verwezen en kinderen met hoger opgeleide ouders vaker naar havo en vwo. Daardoor krijg je standenonderwijs.'

'Tijd dat kritische, postkoloniale stemmen eindelijk meer ruimte krijgen dan koloniale stemmen'

Achterhaalde ideeën bepalen nog altijd het heersende discours over het koloniale verleden – vernieuwende en kritische geluiden ten spijt. Dat betoogt gastcolumnist Reza Kartosen-Wong.

S. Frequin

Waarom zijn oosterse draken goed en westerse draken slecht?

Tijdens de Kerstvakantie nodigt NPO Radio1 elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Deze uitzending vraagt Yke (10) zich af waarom in het westen draken als kwaadaardige wezens worden gezien, maar in landen als China juist als goede wezens. Het antwoord krijgen we van Kunsthistoricus Sanne Frequin.

Jelle Zuidema

Waar komt de taal vandaan?

Tijdens de Kerstvakantie nodigt NPO Radio1 elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Deze uitzending wil Valerie (10) weten waar de taal vandaan komt. Het antwoord krijgen we van Computationeel taalkundige Jelle Zuidema.

Kijk eens naar de positieve aspecten van gemengde relaties

Gemengde relaties zijn niet problematischer dan andere, en zijn tegelijkertijd inspirerende gemeenschappen-in-verscheidenheid, betoogt Media- en cultuurwetenschapper Reza Kartosen-Wong als gastcolumnist in de Volkskrant.

Sjoerd Repping

'Ophef over Chinese dna-baby's, maar ivf stuitte destijds ook op veel verzet'

De wetenschappelijke wereld werd in 2018 opgeschud: de Chinese wetenschapper He Jiankui liet twee baby's ter wereld komen, van wie hij het dna heeft aangepast. Een gebeurtenis die laat zien dat de ontwikkelingen op het gebied van de voortplantingsgeneeskunde razendsnel gaan. Hoogleraar Voortplantingsbiologie, Sjoerd Repping, is nauw betrokken geweest bij baanbrekende onderzoeken. Na twintig jaar neemt hij afscheid van het "dynamische" vakgebied. "We ontdekken nieuwe dingen en ook de maatschappelijke aspecten van nieuwe ontwikkelingen maakt het interessant."

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

18 januari 2019