Veldwerk in de sloppenwijken van Jakarta

'De Beste Plek ter Wereld. Leven in de Sloppenwijken van Jakarta’, Uitgeverij Brandt

26 februari 2016

Antropoloog Roanne van Voorst schreef een non-fictie boek over de sloppenwijk in Jakarta waar zij veldwerk deed. Het is een boek over armoede, en over de creatieve oplossingen die mensen bedenken om daarmee om te gaan, zoals eigen spaarsystemen en beveiliging. Maar het boek gaat ook over hoe het is, om in een sloppenwijk langdurig veldwerk te doen.

‘Ga je mee?’ roept de jongen boven het lawaai van de busmotor uit. ‘Naar de beste plek van Indonesië. Nee, ter wereld! Alles wat je maar wilt, is daar te doen. En alles wat je wilt hebben, is daar te krijgen.’

Roanne van Voorst besluit de jongen te volgen, en komt terecht in een van de armste sloppenwijken van Jakarta. Ze blijft er meer dan een jaar, in een huis gemaakt van hout en asbest, boven op een overbevolkte rivierbank. Steeds beter leert ze haar buren en hun leefsituatie kennen: de extreme armoede, de dreiging van ontruimingen omdat de wijk illegaal is, en vooral: het hoofd te bieden aan de regelmatige overstromingen van de sterk vervuilde rivier.

Creatieve oplossingen

Op al die problemen hebben de sloppenwijkbewoners efficiënte, veelal verrassende, en vaak uiterst creatieve oplossingen bedacht, die ze hun nieuwe ‘adoptiekind’ geduldig aanleren: hoe je een bankrekening opent zonder bezittingen of onderpand, hoe je mannen verleidt, hoe je de politie moet omkopen, en hoe je een sportschool opzet met behulp van een oude badkuip en een stapel bakstenen.

Op een informatieve, humoristische en persoonlijke manier geeft Roanne van Voorst een origineel inzicht in het harde, maar veerkrachtige bestaan van de sloppenwijkbewoners.

Over de auteur

Roanne van Voorst is journalist en antropoloog en in 2014 cum laude gepromoveerd aan de UvA (AISSR) op haar onderzoek naar de sloppenwijkbewoners in Jakarta.

Gepubliceerd door  AISSR