In Memoriam Mario Rutten

5 januari 2016

Met verslagenheid geven wij kennis van het overlijden van onze collega, Prof. dr. Mario Rutten, hoogleraar Comparatieve Sociologie en Antropologie van Azië aan de Afdeling Antropologie en het Amsterdam Institute for Social Science Research van de Universiteit van Amsterdam/Programmagroep Moving Matters, People, Goods, Power & Ideas.

Mario was een zeer gedreven collega die zijn universitaire werk als docent, onderzoeker en bestuurder met veel toewijding uitvoerde. Met zijn passie en energie wist hij vele studenten, promovendi en collega’s te inspireren en motiveren. Mario was een betrokken docent die het belangrijk vond dat eerstejaarsstudenten onderwezen werden door ervaren hoogleraren. Hij vervulde deze taak jaarlijks met veel zorg en legde daarmee een sterke fundering onder het antropologisch onderwijs van de Universiteit van Amsterdam.

Mario deed langdurig onderzoek naar ruraal ondernemerschap en arbeidsrelaties in India (Gujarat), Indonesië (centraal Java), Maleisië (Kedah), en onder Indiase migranten in Engeland. De laatste jaren coördineerde hij het WOTRO onderzoeksprogramma ‘Provincial Globalisation: The Impact of Reverse Transnational Flows in India’s Regional Towns’ naar de gevolgen van transnationale migratie in provinciesteden in India, in samenwerking met het National Institute of Advanced Studies (NIAS) in Bangalore. Ook nam hij deel aan het onderzoeksprogramma ‘Contingent Development in Regional India: Ethnographies of Neoliberal Globalisation in Gujarat and West Bengal’ in kleine steden en omliggende regio’s, in samenwerking met de Australian Catholic University in Melbourne. Mario was ook co-voorzitter van de Joint Academic Committee India-Netherlands (van de Indian Council for Social Science Research en NWO).

Kenmerkend aan Mario’s onderzoekstijl waren de langdurige relaties die hij onderhield met mensen die hij onderzocht, van wie hij sommigen beschouwde als goede vrienden of zelfs als familie. Naast het publiceren van boeken en artikelen maakte hij ook een documentaire over Indiase jongeren in Londen, ‘Living Like a Common Man’, en was hij een aanjager van de ontwikkeling van visuele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Als hoofd van de afdeling Antropologie richtte Mario zich op de ontwikkeling van de antropologie als discipline en het versterken van de verbintenis tussen collega’s binnen de afdeling. Hij heeft zich op de voor hem zo kenmerkende standvastige en enthousiaste wijze enorm ingezet voor de vorming van de afdeling Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. We verliezen in Mario een gewaardeerde collega en een bevlogen docent en onderzoeker met grote intellectuele en persoonlijke betrokkenheid bij sociaal wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Onze gedachten gaan uit naar Mario’s familie.

Links naar recent interview and publicaties

In het afgelopen jaar publiceerde Mario het boek ‘Antropologische Ontmoetingen’ en diverse artikelen: :

Gepubliceerd door  AISSR