Studiedag voor docenten Maatschappijleer

Amsterdam, Capitol of Freedom?

29mrt2018 09.15 - 16.00

Evenement

Het thema van deze studiedag voor docenten Maatschappijleer is vrijheid. Aan bod komen onder meer vrijheid van van onderwijs en wetenschap, het slavernijverleden van Amsterdam en Nederland en de zwarte geschiedenis van Nederland en daarbuiten.

Ochtendprogramma

09.15 uur Inloop/Ontvangst met koffie (thee)

09.50 uur Welkomstwoord Prof. dr. Jan Rath

10.00 uur dr. Johan Olsthoorn (Politicologie): ‘ Wat is vrijheid? Beschouwingen over een betwist begrip’

10.45 uur Koffiepauze

11.15 uur prof. dr. Jan Rath (Sociologie): ‘Over de noodzakelijke, kwetsbare, luxueuze en riskante vrijheid van onderwijs en wetenschap’

12.00 uur Ruimte voor vragen en toelichting middagprogramma

12.30 uur Lunchbuffet

Middagprogramma

(Culturele antropologie)

13.30 uur Vertrek vanaf de Nieuwe Prinsengracht voor een boottocht (Black Heritage Tours1) door de grachten van Amsterdam. De gids aan boord vertelt tijdens deze reis door de tijd over de zwarte aanwezigheid en sporen van slavernijverleden, die zichtbaar zijn vanuit de 'Nederlandse Gouden Eeuw’.

14.45 uur Aankomst Black Archives2

Ontvangst met koffie/thee

15.15 Presentatie en rondleiding door de archieven, boekencollecties en documenten van de zwarte geschiedenis in Nederland en daarbuiten.

Aansluitend om ca. 16.00 uur sluiten we af met een borrel en een hapje.

Black Heritage Tours, opgericht in 2013 door Jennifer Tosch, onderzoekt de verborgen geschiedenis van de vroege zwarte aanwezigheid, koloniale producten en stichters van de Gouden Eeuw van Amsterdam die nog steeds zichtbaar is op nationale monumenten, grachtenpanden en musea.

Locaties

Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam

Per openbaar vervoer vanaf het Centraal Station: Tram 9 en 14 halte Plantage Kerklaan. Metro 51, 53, 54 halte Weesperplein.

2  Black Archives

The Black Archives is een uniek historisch archief waar men terecht kan voor exposities, inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn.
Adres: Zeeburgerdijk 19b,1093 SK, Amsterdam
Let op: Black Archives is gevestigd is een oud gebouw met veel trappen en (nog) geen lift. Voor invaliden en mensen die slecht ter been zijn, is dit gebouw helaas slecht toegankelijk.

Over de sprekers

Jan Rath

jan Rath is hoogleraar Sociologie aan de afdeling Sociologie van de Universiteit van Amsterdam. Eerder was hij werkzaam aan de universiteiten van Leiden, Utrecht en Nijmegen. Daarnaast heeft hij ook gewerkt aan de University of California – Los Angeles, Massey University (Auckland) en Koç University (Istanbul). Hij heeft uitvoerig geschreven over migratie en etnische verhoudingen en etnisch ondernemerschap in veranderende winkellandschappen, maar tegenwoordig legt hij zich toe op onderzoek naar de culturele consumptie van stedelijke middenklassers en de effecten daarvan op nieuwe vormen van stedelijkheid. Meer concreet onderzoekt hij hippe koffiebars, mini-bierbrouwerijen, chocoladepatisserieën, hot yoga studios, buurtcampings en broodzaken.

Johan Olsthoorn

Johan Olsthoorn is universitair docent Politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij postdoctoraal mandaathouder van het FWO-Vlaanderen aan de KU Leuven (2015-2021). Daarvoor doceerde hij politieke theorie aan de London School of Economics (2014-15). In 2014 promoveerde hij summa cum laude aan de KU Leuven, met een proefschrift over Thomas Hobbes. Johan werkt met name aan theorieën van rechten, eigendom en rechtvaardigheid, zowel vanuit een historische als vanuit een hedendaagse invalshoek.

Kosten en aanmelding

De bijdrage voor de studiedag is € 75,- Bij de bevestiging van uw aanmelding ontvangt u een factuur. Aanmelden kan door een mail te sturen aan  Reyna Veldhuis. Als u met meer personen komt, vermeld dan aub ook de namen van uw collega’s en de naam en adres van de school waaraan u bent verbonden.

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen