Aftredend nachtburgemeester Amsterdam houdt Amsterdamlezing

16 januari 2018

Aftredend Nachtburgemeester van Amsterdam Mirik Milan houdt maandag 5 februari een lezing over de toekomst van het nachtleven. Milan zette zich in zijn ambt onder meer in voor de 24-uursvergunning, het vrouwentekort in het dj-aanbod en de inclusiviteit van het nachtleven. In zijn Amsterdamlezing neemt Milan de aanwezigen nog een keer mee in zijn visie op de toekomst van het nachtleven in Amsterdam.

De lezing vindt plaats bij cultureel studentencentrum CREA en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De lezing is gratis te bezoeken, aanmelden is verplicht.

Mirik Milan is sinds 2012 nachtburgemeester van Amsterdam. De nachtburgemeester is een gesprekspartner voor alle deelnemers aan het nachtleven van de stad, zoals de nachtelijke creatieve industrie, de burgemeester, het stadsbestuur en gebruikers van de nacht.

Nachtburgemeesters wereldwijd

Onder aanvoering van Milan kreeg het ambt van nachtburgemeester wereldwijd aandacht. Het inspireerde onder andere Parijs (2013), Toulouse (2013), Zurich (2015), Londen (2016) en New York (2017) tot het aanstellen van een nachtburgemeester.

In interviews met onder andere Het Parool en Radio1 geeft Milan aan dat de stad de afgelopen zes jaar enorm is veranderd. In samenwerking met het gemeentebestuur is nieuw beleid ontwikkeld dat invloed heeft op het nachtleven van de stad. Milan zette zich in zijn ambt onder meer in voor de 24-uursvergunning, het vrouwentekort in het dj-aanbod en de inclusiviteit van het nachtleven.

Over de Amsterdamlezingen

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

In 2018 gaan de Amsterdamlezingen over de toekomst. Zes wetenschappers en kunstenaars schetsen een persoonlijk vergezicht. Zo geven onder meer actrice Adelheid Roosen, econoom Coen Teulings en fotograaf Kadir van Lohuizen een lezing.

Nieuwe nachtburgemeester gezocht

Januari 2018 is gestart met de zoektocht naar een nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam. Het nachtburgemeesterschap is uitgegroeid tot een betaalde baan die drie á vier dagen per week in beslag neemt. Reageren op de vacature kan tot donderdag 25 januari. De nieuwe nachtburgemeester wordt zaterdag 24 februari gekozen.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam